• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem går vissa sändningar just nu inte att starta i SVT Play och på svt.se, vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning. Direktsändningar finns att se under Kanaler i SVT Play.

Foto: SVT

Basinkomst kan leda till ökad fattigdom i Finland

Publicerad

Basinkomst till alla är inte nödvändigtvis någon bra metod för att minska på fattigdom, enligt OECD. I en ny rapport har OECD tittat på hur en kostnadsneutral medborgarlön skulle påverka Finland, Italien, Storbritannien och Frankrike.

Basinkomsten eller medborgarlönen är tänkt att ersätta de vanligaste socialstöden. Försöksgruppen i Finland får nu 560 euro skattefritt per månad, det vill säga 5500 kronor, utan krav på motprestation.

För Finlands del skulle ojämlikheterna ändå öka ytterligare och de fattigaste skulle få det ännu sämre ställt om man införde basinkomst, enligt OECD. Fattigdomen skulle uppskattningsvis öka med ett par procent.

Mer pengar för studerade – mindre för låginkomsttagare

De låginkomsttagare som idag lyfter flera olika socialstöd skulle få mindre pengar i plånboken varje månad, medan unga, till exempel studerande, skulle höra till vinnarna. Om basinkomsten skulle ersätta alla nuvarande socialstöd skulle det också drabba ensamförsörjare.

I Finland riktas de nuvarande socialbidragen effektivt till de allra fattigaste i samhället, jämfört med flera andra OECD-länder, och att införa basinkomst istället för socialbidrag skulle därför inte minska inkomstskillnaderna i samhället.

Medborgarlön

Visa

– Ovillkorlig inkomst för alla, oavsett om man studerar, är företagare, anställd eller arbetslös

– Betalas oavsett övriga inkomster

– Betalas utan krav på arbetsprestation eller beredskap att ta emot arbete

– Basinkomsten ska motivera människor att söka jobb och/eller vidareutbilda sig

– Byråkratin minskas och administrationskostnaderna sjunker

– Den optimala nivån på basinkomsten är oklar

– Högre skatt för höginkomsttagare (de som klarar sig bra utan basinkomst i praktiken betalar tillbaka den i form av skatt)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play