Foto: SVT

Basinkomst kan leda till ökad fattigdom i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Basinkomst till alla är inte nödvändigtvis någon bra metod för att minska på fattigdom, enligt OECD. I en ny rapport har OECD tittat på hur en kostnadsneutral medborgarlön skulle påverka Finland, Italien, Storbritannien och Frankrike.

Basinkomsten eller medborgarlönen är tänkt att ersätta de vanligaste socialstöden. Försöksgruppen i Finland får nu 560 euro skattefritt per månad, det vill säga 5500 kronor, utan krav på motprestation.

För Finlands del skulle ojämlikheterna ändå öka ytterligare och de fattigaste skulle få det ännu sämre ställt om man införde basinkomst, enligt OECD. Fattigdomen skulle uppskattningsvis öka med ett par procent.

Mer pengar för studerade – mindre för låginkomsttagare

De låginkomsttagare som idag lyfter flera olika socialstöd skulle få mindre pengar i plånboken varje månad, medan unga, till exempel studerande, skulle höra till vinnarna. Om basinkomsten skulle ersätta alla nuvarande socialstöd skulle det också drabba ensamförsörjare.

I Finland riktas de nuvarande socialbidragen effektivt till de allra fattigaste i samhället, jämfört med flera andra OECD-länder, och att införa basinkomst istället för socialbidrag skulle därför inte minska inkomstskillnaderna i samhället.

Medborgarlön

– Ovillkorlig inkomst för alla, oavsett om man studerar, är företagare, anställd eller arbetslös

– Betalas oavsett övriga inkomster

– Betalas utan krav på arbetsprestation eller beredskap att ta emot arbete

– Basinkomsten ska motivera människor att söka jobb och/eller vidareutbilda sig

– Byråkratin minskas och administrationskostnaderna sjunker

– Den optimala nivån på basinkomsten är oklar

– Högre skatt för höginkomsttagare (de som klarar sig bra utan basinkomst i praktiken betalar tillbaka den i form av skatt)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.