Brutalt mord på Finlandsfärja i rätten efter 34 år

Uppdaterad
Publicerad

En dansk man står åtalad för ett mord som skedde sommaren 1987 ombord på Viking Sally. Två tyska turister, en man och en kvinna, attackerades då de låg och sov ute på färjans däck.

Paret utsattes för grovt våld och slag mot huvudet. Efter att ha flugits i helikopter till sjukhus i Åbo konstaterades mannen vara död. Kvinnan opererades och hon klarade sig.

Trots en massiv polisoperation som inleddes redan samma natt ombord på färjan lyckades den finska polisen inte komma mördaren på spåren. Utredningen lades ner, men återupptogs för fem år sedan. Anledningen var att en dansk man berättat för flera personer att han var skyldig till mordet. Mannen satt då i danskt fängelse dömd för andra brott. Han förhördes av finska polisen och även då sade han sig vara skyldig.

Nu har mannen tagit tillbaka sitt medgivande och nekar till anklagelserna. Enligt mannens försvarsadvokat visar förundersökningen att mannen inte kan vara skyldig. Åklagaren yrkar på livstids fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.