Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rolf Nilsson kirjoittaa teosta Myllylästä ja sen viimeisestä metsäsuomalaisesta emännästä Klara Perssonista. Foto: SVT

Därför ska Finnskogen bli ett av Sveriges världsarv

Uppdaterad
Publicerad

Projektledare Birgitta Elfström från Värmlands museum berättar att man tillsammans lyfter fram kvalitéer som är aktuella idag, t ex vikten av att leva i samklang med naturen.

– Vi tror att Finnskogen har en väldigt stor chans, för att det är unikt, säger projektledare Birgitta Elfström från Värmlands museum.

I projektet med målet att finnskogarna blir Sveriges sextonde världsarv samarbetar flera aktörer.

– Vi har valt att lyfta fram kvalitéer som vi tror är viktiga idag, säger Elfström och nämner till exempel naturens betydelse för människan.

En ny bok om Kvarntorp

Från det mångsidiga projektet, med t ex en ny fotoutställning, föddes även idéen om ytterligare dokumentation om skogsfinnarnas historia:

– I somras fick jag en förfrågan från Finnskogscentrum om att skriva om Klara Persson, den sista finnättlingen på Kvarntorp. Det känns bra att kunna vara med och föra traditionen vidare, berättar Rolf Nilsson, som nu själv tar hand om gården Kvarntorp i Lekvattnet, en gammal finngård nära norska gränsen.

Att arbeta med djuren på gården tar sin tid, men han hoppas blir klar med boken till midsommar 2021.

Se videon där vi besöker Kvarntorp och hör både Rolf Nilssons och Birgitta Elfströms tankar och kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.