Foto: SVT

De vill bli Finlands nästa president

Uppdaterad
Publicerad

SVT Uutiset har intervjuat de åtta kandidaterna i det finska presidentvalet. Presidentvalet kommer att hållas den 28 januari.

Foto: SDP

Namn: Tuula Haatainen
Ålder: 57 år
Parti: Socialdemokraterna
Bakgrund: Riksdagsledamot åren 1996-2007 och sedan 2015. Hon har också varit undervisnings- och social- och hälsovårdsminister.

Hur ser du på samarbetet mellan Finland och Sverige?

– Jag vill att samarbetet fortsätter särskilt inom utrikes- och säkerhetspolitiken. Inom försvarspolitiken har vi många gemensamma intressen. Det är viktigt med ett gott samarbete på alla områden. Vi är ju grannländer.

Vad skulle du som president göra för sverigefinländare?

– Jag skulle gärna besöka Sverige och diskutera frågor som rör sverigefinländare. Men jag litar på att Sverige som samhälle tar hand om alla sina invånare. Därför har inte Finlands president någon anledning att bevaka frågan.

Foto: De Gröna

Namn: Pekka Haavisto

Ålder: 59 år

Parti: De Gröna

Bakgrund: Invaldes för de Gröna till riksdagen 1987 och har varit partiledare och miljöminister. Haavisto var också Gröna förbundets presidentkandidat för sex år sedan där han förlorade i andra valomgången mot Sauli Niinistö.

Hur ser du på samarbetet mellan Finland och Sverige?

– Det har utvecklats mycket den senaste tiden. Även vad gäller säkerhets- och försvarspolitiken. Nu när EU knagar i fogarna i och med brexit blir de nordiska länderna allt viktigare. De är en viktig referensgrupp för oss.

Vad skulle du som president göra för sverigefinländare?

– Det finns mycket service för finskspråkiga och det är viktigt att den bibehålls både inom skola och äldrevård och inom social- och hälsovård. Som president skulle jag bevaka att Sverige respekterar människors språkrättigheter.

Foto: Vänsterförbundet

Namn: Merja Kyllönen

Ålder: 40 år

Parti: Vänsterförbundet

Bakgrund: Ledamot i den finländska riksdagen sedan 2007. Hon var trafikminister åren 2011-2013.

Hur ser du på samarbetet mellan Finland och Sverige?

– Det som ofta överraskar är att vi ser vårt samarbete och vårt liv sida vid sida som något självklart. Men t. ex. i klimat- och energipolitiken finns det många gemensamma intressen som vi skulle kunna driva som ett team. Vi skulle kunna hantera de stora utmaningarna kring säkerhet och trygghet.

Vad skulle du som president göra för sverigefinländare?

– Jag skulle försöka påverka den eviga diskussionen om alla tvång och förpliktelser att vända till att handla om att det är en rikedom att vi har människor som är som vi även på andra platser, och att vi är som en och samma familj. Det finns nog en tanke om en ”landsmoder” i bakgrunden.

Foto: Svenska folkpartiet

Namn: Nils Torvalds

Ålder: 72 år

Parti: Svenska folkpartiet

Bakgrund: Nils Torvalds som tidigare arbetat som journalist är sedan 2014 är EU-parlamentariker.

Hur ser du på samarbetet mellan Finland och Sverige?

– Någon klokare än jag har sagt att Sverige var Finlands ända vän på 50-, 60- och 70-talen. Situationen har förändrats lite för att Finland och Sverige kom in på EU på olika sätt. Sedan brexit letar nog Sverige efter allierade och då finns ju Finland berett. Samarbetet kommer säkerligen att vara tätt även framöver.

Vad skulle du som president göra för sverigefinländare?

– Sverige har en rätt komplicerad och lång historia i frågan. Man behöver bara gå till meänkielitalarnas vardag för att se att stormaktinställningen gäller, att centralortens språk är normen. Det riktades kraftfullt mot de finsktalande i norra Sverige men även mot finländare som flyttat till Sverige. På senare tid har attityden förändrats rejält så sverigefinländare är på så sätt i gott sällskap.

Foto: Centern

Namn: Matti Vanhanen

Ålder: 62 år

Parti: Centern

Bakgrund: Statsminister och ordförande för Centern 2003-2010. Han har tidigare också varit försvarsminister. Deltar i sitt andra presidentval. Första gången han deltog år 2006 blev han trea och utslagen i första valomgången.

Hur ser du på samarbetet mellan Finland och Sverige?

– Om Finland inte skulle finnas, skulle jag vilja leva i Sverige. För finländare är det det viktigaste grannlandet med i stort samma kulturella bakgrund och samma värderingar och livsstil.

Vad skulle du som president göra för sverigefinländare?

– Det är sådant som är upp till Sverige att lösa. Finland kan inte vara advokat för finländare i Sverige men visst är det i första hand språkliga rättigheter som säkerställer att folk kan sköta sina affärer och få service på sitt modersmål. Det är den viktigaste frågan.

Foto: Paavo Väyrysen vaalikampanja

Namn: Paavo Väyrynen

Ålder: 71 år

Via valmansförening

Bakgrund: Veteranpolitiker som deltar i sitt fjärde presidentval. Riksdagsledamot första gången 1970. Väyrynen blev Finlands yngsta minister när han som 29-åring utsågs till undervisningsminister år 1975. Han har också varit utrikesminister och är EU-parlamentariker. Partiledare för Centern 1980-90 men har nu bildat ett eget parti.

Hur ser du på samarbetet mellan Finland och Sverige?

–  Jag hoppas att Finland kan lösgöra sig från euron. Då skulle alla nordiska länder ha samma ekonomisk-politiska ställning. Det skulle säkert förbättra samarbetsmöjligheterna i framtiden.

Vad skulle du som president göra för sverigefinländare?

– Finland bör ha en särställning i det svenska skolsystemet och det svenska samhället eftersom vi tillhör urbefolkningen. Det är viktigt att de svenska beslutsfattarna påminns om det. Presidenten kan givetvis lyfta fram de här frågorna och påverka.

Foto: Sauli Niinistön vaalikampanja

Namn: Sauli Niinistö

Ålder: 69 år

Obunden

Bakgrund: Finlands president sedan 1 mars 2012. Kandiderar för en opolitisk valmansförening men är också moderata Samlingspartiets kandidat. Han är utbildad jurist och invaldes i riksdagen första gången 1987. Partiledare för Samlingspartiet 1994-2001. Har varit både finans- och justitieminister samt riksdagens talman.

Hur ser du på samarbetet mellan Finland och Sverige?

– Något som känns viktigt för mig är att framhäva de nordiska kvaliteterna. Ute i världen ses vi som den nordiska modellen och har ett oerhört gott rykte. Jag är inte säker på att vi gemensamt dragit nytta av vårt varumärke tillräckligt.

Vad skulle du som president göra för sverigefinländare?

–  Jag är inte tillräckligt insatt i sverigefinländarnas situation för att kunna ge några mer specifika löften. Språkfrågorna är säkert väldigt viktiga, särskilt när det gäller de unga, och vilken utbildning som finns att tillgå.

Foto: Sannfinländarna

Namn: Laura Huhtasaari

Ålder: 38 år

Parti: Sannfinländarna

Bakgrund: Laura Huhtasaari blev riksdagsledamot 2015. Innan hon började sin politiska karriär arbetade hon som lärare.

Hur ser du på samarbetet mellan Finland och Sverige?

– Finland var länge under svenskt och därefter även under ryskt styre. Sverige och Finland samarbetar ju på flera plan. Handeln är väldigt viktig och vi har militärt samarbete. Sedan har vi ishockeyn där vi alltid möts i intressanta matcher. Men när Sverige spelar mot någon annan så hejar vi på Sverige. De nordiska länderna, särskilt Finland och Sverige har ett gott samarbete på många sätt.

Vad skulle du som president göra för sverigefinländare?

– Finländarna är ju en minoritet som Sverige bör ta hänsyn till. Slå vakt om deras språkliga rättigheter, och ta väl hand om den finska minoriteten. Alla civiliserade nationer bör slå vakt om sina minoriteters rättigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Finland 2018

Mer i ämnet