Den finska regeringen vill förlänga läroplikten i Finland. Foto: SVT

Den nya regeringen vill förlänga läroplikten i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Genom att förlänga skolplikten vill den finska regeringen ge alla elever samma möjlighet till kunskap och vidareutbildning senare i livet.

I Finland är den nuvarande läroplikten upp till 16-års ålder. Efter grundskolan är det med andra ord frivilligt för individen att välja om man vill läsa vidare på gymnasiet eller på en yrkesskola.

15 procent av landets 20-29-åringar har inte studerat vidare efter grundskolan.

Regeringen menar att det är svårt för unga att klara sig på arbetsmarknaden utan en gymnasieutbildning.

Gratis läromedel på gymnasiet

Som en del av förlängningen av läroplikten som den finska regeringen vill få till stånd, ingår det också att de läromedel som använd på gymnasie- och yrkesskolor, ska vara gratis för eleverna i framtiden.

Det finns dock kritiker till förslaget, som är oroade för de elever som haft problem med att ta sig igenom grundskolan med godkända betyg.

Tariku Ahlfors jobbar med ungdomar i ett projekt som vänder sig till de som inte har eftergymnasial utbildning eller ett arbete.

– De kan finnas elever som får panik över att behöva gå ytterligare tre år i skolan, menar han. Han ser hellre att regeringen ökar resurserna och stödet till grundskolan för att förhindra att studiesvaga elever hamnar utanför arbetsmarknaden och i värsta fall samhället, på sikt.

Prislappen inte klar

Kostnaden för förnyelsen är ännu inte slutgiltigt klar. Enligt beräkningar kan den hamna på mellan 150 och 300 miljoner euro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.