Exempel på förslag från vårens utredning är att man flyttar uppföljningen av minoritetspolitiken till Isof, Institutet för språk och folkminnen. Foto: TT/SVT

Reformer som regeringen skulle kunna genomföra under resterande mandatperiod

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind ger få konkreta besked kring vad minoriteterna kan förvänta sig av regeringen under den resterande mandatperioden. Men hon betonar, att flera satsningar på längre sikt är igång i skrivande stund.

Enligt ministern är regeringens mål att hitta en riktning för minoritetspolitiken på längre sikt, och att färdigställa initiativ sjösatta av tidigare regering.

– Det jag vill under den här mandatperioden är att vi går i land med en del av de här processerna, att vi verkligen hittar en hållbar riktning för den här politiken, får på plats ett antal reformer som också gör skillnad på sikt, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Språkcentrum

En av punkterna på regeringens agenda, initierat av den tidigare regeringen, är språkcentrum för finska och meänkieli. Nu är även språkcentrum för jiddisch och romani chib aktuella. För alla språkcentrum finns ett förslag nedskrivet och klart, men för jiddish och romani chib fortsätter remissrundan.

För språkcentrum för finska och meänkieli återstår regeringens godkännande och finansiering. Många förväntade sig se en rad för språkcentrum för finska och meänkieli i kommande års budget, men medel för det fanns inte med i listan. Ifall regeringen skulle vilja få igång språkcentrum före mandatperiodens slut, borde man få in finansieringen i 2022 års budget, som behandlas nästa år.

Amanda Lind säger att språkcentrum definitivt ska behandlas av regeringen under nästa år, men hon lovar inte att det får plats i följande budget:

– Ytterst blir det en fråga för budgetförhandlingarna, men jag ser det som helt centralt att vi tar ett steg framåt i språkfrågan, och då är ett språkcentrum en sådan viktig pusselbit.

Uppföljning av minoritetspolitik

I flera av minoritetsutredningarna omnämns uppföljning av minoritetspolitiken som en svag punkt. Ansvarig instans för uppföljning av åtgärder har varit Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget, med samma nivå på finansieringen som under året 2012.

Minister Amanda Lind säger att regeringen är öppen för att ändra anslagen.

– Jag är medveten om att resursfrågan är en sak som påverkar, naturligtvis, och att det är viktigt att kunna ha tillräckliga resurser för att genomföra uppdraget.

Enligt Lind ska man anslagen granskas, när regeringen tar ställning till den senaste minoritetsutredningen. På våren publicerades en officiell statlig utredning, som ger flera förslag på hur man kan få in uppföljningen av minoritetspolitiken på rätt spår. Exempel på förslag är att man flyttar uppföljningen av minoritetspolitiken till Isof, Institutet för språk och folkminnen, och ökar anslagen för uppföljningen.

Remissrundan för utredningen avslutas i slutet av oktober, och nu väntar utveckling en fortsättning av uppföljningen av regeringens ställningstagande och finansiering.

– Vi håller på att förbereda frågorna i regeringskansliet och återkommer så fort det är färdigt, säger Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.