Ella Turta som är ordförande för SFU, vill satsa ännu mer på finskspråkiga projekt runt om i landet. Foto: RSN

”Det finska språket riskerar att försvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigefinska ungdomsförbundet vill locka nya medlemmar med kurser i finska, annars riskerar andra och tredje generationens sverigefinnar att förlora språket.

Sverigefinska ungdomsförbundet, SFU, fyllde 25 år i helgen, men det var först när reglerna för statligt stöd ändrades 2003 som ungdomsförbundet blev ett riktigt förbund, där de unga fick fatta sina egna beslut.

Under åren har förbundet blivit en viktig minoritetspolitisk aktör bland sverigefinska organisationer, men enligt SFU:s ordförande Ella Turta är den största utmaningen att få med andra och tredje generationens finnar. Där har det finska språket en central roll.

– Om det arbetet inte görs nu kommer det inom 25 eller till och med 5 år inte vara många alls som talar finska, säger Ella Turta och fortsätter.

Vill stärka det finska språket

Verksamheten riktar in sig på språk, identitet och de ungas rättigheter som minoritet. I slutet av 2017 fanns drygt 900 medlemmar i förbundet, men för att det ska kunna fortsätta måste det finska språket ligga i fokus, säger Ella Turta.

– Vi har startat studiecirklar i finska i Stockholm och vill starta dem överallt i landet. Syftet är att göra det möjligt för sverigfinnar som inte kan finska eller har glömt språket att tillsammans med andra kunna lära sig det.

”Minoriteter glöms bort”

I regeringens sista vårbudget som lanserades i veckan stod det klart att inga av de 2,6 miljarder kronorna kommer att gå till främjandet av Sveriges minoriteter. Något som Ella Turta tycker är beklagligt.

– Det är beklagligt. Alla våra medlemsorganisationer har brist på resurser. Jag hade önskat att man från regeringens sida prioriterade det i budgeten, men minoriteter har glömts bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.