Marigold IceUnity tog hem guldet för Finland i synkroniserad konståkning. Foto: Marigold IceUnity

”Det känns i publikens hjärtan”

Uppdaterad
Publicerad

Finländska Marigold IceUnity vann VM-guld i synkroniserad konståkning i Stockholm i helgen. Sverige kom tvåa och trea blev Ryssland.

Synkroniserad konståkning går ut på att de individuella åkarna strävar efter att åka så samspelt som möjligt, i harmoni med musiken och i olika formationer. I grenen utförs två olika program i tävlingar, kortprogrammet och friprogrammet.

Det finländska laget Marigold IceUnity visade form när de tog hem sitt femte VM-guld i synkroniserad konståkning i Stockholm i helgen, och lagkaptenen Camilla Sundgren vill lyfta fram ett bra utfört kortprogram.

– Vi åker till den finska klassikern Under polstjärnan. Det är ett så dramatiskt framförande som garanterat känns i publikens hjärtan.

Ryssarna föll

Svenska Team Surprise, som har sex VM-guld, fick nöja sig med en andra plats i år, medan ryska Team Paradise, som var favoriter att ta hem guldet, halkade från en klar ledning till en tredjeplats då en av åkarna föll i ett av programmen.

Marigold IceUnity utförde alla åk fläckfritt, och lagkapten Camilla Sundgren tror att lagets motto kan ha nåt med det att göra.

– Vårat motto är Our hearts beat as one, våra hjärtan slår som ett. Vi utför alla rörelser som om vi vore en organism. Det är inte lätt att få 16 åkare att göra det men vi blir bättre varje år.

Växande sport

Konståkningen är idag en av Sveriges 20 största idrotter, och den idrott som vuxit mest, näst efter gymnastiken, under perioden 2010–2016.

En viktig del i intresset för sporten är de internationella mästerskap som Sverige fått möjligheten att arrangera.

VM i Göteborg 2008, VM i synkroniserad konståkning i Göteborg 2012, EM i Stockholm 2015 och nu senast, VM i synkroniserad konståkning 6–7 april 2018 Ericsson Globe i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.