Domino Kai: Det räcker inte med erkännandet av det förgångna

Uppdaterad
Publicerad

Romaktivisten Domino Kai  är nöjd över erkännandet av orättvisor mot romer, men vill påminna om att en hel del återstår att göra.

– Jag är nöjd över erkännandet av det förgångna. Men ursäkten fattas, och sen ersättningen. Erkännandet måste ju åtföljas av fortsättningen. Men förhoppningsvis kommer statliga myndigheter, och kommunala att ta sitt ansvar. De kan inte längre säga att de inte visste, säger romaniaktivisten.

Domino Kai hoppas att vitboken innebär framsteg så att en sanningskommission grundas, vilket romerna föreslog för fyra år sen. En ursäkt skulle innebära att frågan klarades ut.

Romer

– Jag tror att det handlar om pengar. Det hänger på det. Bevisen är så överväldigande, genom historien när det gäller brott mot de mänskliga rättigheterna mot romer. Man vet att det skulle kosta. Men det skulle inte behöva kosta, på individnivå, utan kollektivt – t.ex. fler utbildningsplatser. Ersättningen behöver inte vara ekonomisk på individnivå. Men jag tror att de är rädda för det. Politikerna.

Enligt Domino Kai måste vitboken följas av åtgärder. Informationen har nått myndigheterna, med den följer ansvaret.

– Att diskutera åtgärderna i framtiden, som ska till. Vad man ska uppnå, efter det att man tagit till sig kunskapen. Den diskussionen väntar jag på. Som grundar sig på rätten till utbildning, bostad, arbete – på samma villkor som andra, säger Domino Kai.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Romer

Mer i ämnet