Distansarbete kan innebära större arbetsbörda

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sen jobbade 40 procent av de anställda på svenska företag på distans. Numera är det nästan hälften av alla som jobbar på företag med fler än tio anställda, som väljer att jobba hemifrån några dagar i veckan. En av dem är Markus Lyyra i Stockholm, som jobbat hemifrån i ett par dagar, under fem års tid. Det här kan dock innebära att den anställde egentligen arbetar mer än om personen gick till jobbet, menar forskare på högskolan i Gävle.

Många väljer att jobba hemifrån, speciellt i storstäderna, eftersom minst ett par timmar om dagen kan gå åt till att enbart resa till och från jobbet. De restimmarna använder många hellre till andra saker.

Arbetslivet i ständig förändring

Arbetslivet har förändrats mycket de senaste decennierna; idag är det inte längre enbart en hög lön som lockar, utan även flexibla arbetstider som kan kombineras med fritidsintressen och ett familjeliv. Därför lockar distansarbete många arbetstagare. Idag är det närmare hälften av alla löntagare som jobbar på större företag, som väljer att arbeta hemifrån delar av arbetsveckan.

Distansarbete har vara ett arbetsmiljöproblem

På högskolan i Gävle har det därför inletts forskning kring distansarbete. Och det visar sig att arbete hemifrån kan orsaka arbetsmiljöproblem.

Linda Widar, doktorand på högskolan i Gävle:

– Många väljer att lägga sitt arbete på distans på grund av att de uppelever att de har hög arbetsbörda, vilket gör att de fortsätter att arbeta trots ledighet och när arbetsdagen egentligen  är slut.

Distansarbete kan förstärka konflikter

Hon menar också att distansarbete kan förstärka konflikter genom att det kan finnas personer som vill jobba hemifrån för att undvika bråk på jobbet. Ramarna för arbetet måste vara tydliga om arbetstagaren ska kunna jobba hemifrån på bästa möjliga sätt.

– Så att man har rimliga krav och att man får stöd av sin chef och organisation och att man känner delaktighet i sitt arbete, säger Widar.

Högre stressnivå vid arbete på distans

Markus Lyyra har jobbat på distans ett par dagar i veckan under fem års tid. Just nu arbetar han som projektledare för Info Norden, som är det Nordiska ministerrådets informationstjänst

Han håller med forskarna om att stressnivån och arbetsbördan vid arbete hemifrån ibland kan bli högre än om man befinner sig på jobbet.

– Jag läser mina mail sent på kvällen och svarar gärna på dem även om det skulle kunna vänta till dagen efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.