Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet där Björn Brodin berättar hur DO förhåller sig till  frågan om språk som diskrimineringsgrund. Foto: SVT

DO: ”Vore intressant att utreda språk som diskrimineringsgrund”

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen är positiv till att språk som diskrimineringsgrund skulle utredas, trots att man anser att etnicitet som diskrimineringsgrund redan delvis omfattar diskriminering på grund av språk.

Att lägga till språk som diskrimineringsgrund har efterlysts av både minoritetsorganisationer i Sverige och Europarådets expertkommitté, som bevakar de nationella minoriteternas rättigheter i medlemsländerna. Detta efter uppmärksammade fall, där sverigefinnar ska ha förbjudits prata finska i skolan eller på arbetsplatsen.

– Vi ser att många av anmälningarna som vi får in går att utreda med befintlig lagstiftning, men det är klart att språk som enskild diskrimineringsgrund hade kunnat ge ett starkare skydd mot diskriminering, säger Björn Brodin, utredare på DO.

Fåtal anmälningar

Det är svårt att uppskatta hur pass utbrett problemet med språkdiskriminering är. DO har ingen statistik om hur många av de inkomna anmälningarna handlar om språk.

Men enligt Björn Brodin, som har ansvar för frågor som handlar om nationella minoriteter inom myndigheten, är anmälningarna som handlar om nationella minoriteter och språk sällsynta.

– De fall som vi får in har främst ägt rum i äldreomsorgen och skolan, säger han.

Se mer om diskriminireng och språk: 15 minuter från Uutiset i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer