Vartiainen berömmer svensk ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan påbörjade Finlands nya riksdagsledamöter sitt arbete. En av dem, ekonomen och samlingspartistiska riksdagsledamoten Juhana Vartiainen, planerar att hämta influenser från Sverige.

Juhana Vartiainen är svensk medborgare och arbetade i Sverige under tio år innan han för tre år sedan återvände till Finland för att bli överdirektör vid Statens ekonomiska forskningscentral, VATT. Oron för Finlands situation drev honom så småningom in i politiken. Han fick totalt 11 000 röster i valet och lämnade därmed sin direktörspost.

Vartiainen var länge medlem i Socialdemokraterna innan han under riksdagsvalet överraskande gick över till Samlingspartiet. Nu planerar han att hämta influenser från Sverige.

– Ja, i alla fall som ekonom. Jag har arbetat som tjänsteman i Sverige och skrivit en rapport tillsammans med Anders Borg, så jag har blivit inspirerad av svenska ekonomer, säger han.

Kommer det att märkas i ditt arbete?

 – Inte på ett mekaniskt sätt, hoppas jag. Man kan inte kopiera ett lands lösningar till ett annat, men jag värdesätter svensk ekonomi. Sveriges ekonomi växer ju, men inte Finlands, säger Vartiainen, som har varit orädd i den ekonomisk-politiska debatten, och enligt finska nationalekonomer ser Vartiainen sig själv som Finlands Anders Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.