Sittande presidenten Sauli Niinistö väntas få behålla makten efter finska presidentvalen i år. Foto: TT

Enkät: Presidenten ska ena landet och motverka terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av finländarna vill ändra presidentens roll, men åsikterna går isär om hur.

Det finska presidentvalet närmar sig. Redan idag den 17 januari kan de 100 000 personerna som är röstberättigade i Sverige förhandsrösta i lokaler runt om i landet.

Begränsad makt

Presidentvalet är det populäraste valet i Finland om man ser till valdeltagande, men ändå är det många som är oense om vad en presidents roll ska vara.

En ny opinionsundersökning från finska kommunernas utvecklingsfond vill 38 procent ge mer makt åt presidenten, medan 11 procent vill att presidentens makt minskar. 38 procent är nöjda med hur det är nu.

Efter grundlagsförändringen år 2000 har presidenten idag mycket lite inrikespolitisk makt och agerar mer som en symbol för landet.

Ändrad omvärldsbild

Efter globala förändringar och knivattacken i Åbo förra sommaren finns det tecken på att åsikterna har förändrats.

Enligt en enkät som den finska tidningen Landsbygdens framtid låtit göra framgår det att presidenten ska ha bra relationer till stormaktsländerna. Särskilt viktigt är det att presidenten står på god fot med Ryssland.

90 procent tycker att det är viktigt att presidenten talar om saker som rör finländare, och nästan hälften av alla som svarat vill öka på presidentens inflytande i inrikespolitiken.

Nästan lika många, 80 procent av de som svarat, tycker att det är viktigt att presidenten ska verka för att förhindra terrorism.

Den 28 januari går finländarna till valurnorna i den första omgången av presidentvalet 2018.
Sittande presidenten Sauli Niinistö från samlingspartiet förväntas behålla jobbet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Finland 2018

Mer i ämnet