Chip förenklar smittspårning bland spelare i Finland

Uppdaterad
Publicerad

I Finland använder man ny teknik för att spåra hockeyspelare som utsatts för coronasmitta. Det är samma datachip i spelarens utrustning som används för att samla in spelstatistik.

– Vi kan med fem centimeters precision säga vilken spelare som varit nära en annan, säger Markus Lindström, försäljningschef på HIFK Hockey.

Ishockeyligan har rullat på som vanligt i Finland under oktober, dock med hänsyn till pandemirestriktionerna. Till exempel fylls endast hälften av platserna på läktarna.

För att underlätta smittspårning bland spelare har man använt en teknik som i vanliga fall används för analys av t ex speltid på isen: En datachip i spelarens utrustning. Om en spelare visar sig vara smittad, avslöjar nämligen datat i samma chip vilka andra spelare som kan ha blivit smittade av den sjuka spelaren.

Se video med nyhetsinslaget, där Ligans tävligschef Arto I. Järvelä och Markus Lindström, försäljningschef HIFK Hockey, berättar mer om restriktionerna och den tekniska lösningens fördelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.