Foto: SVT

Falska nyheter kartläggas i nytt forskningsprojekt

Publicerad

Alternativa medier vinner mark runtom i världen genom att mata mänskor med rädslor om globaliseringen. På det här sättet försöker man få mänskor att vända sig emot ”eliter”. Ett nytt forskningsprojekt ska kartlägga hurdana berättelser och ord de alternativa medierna använder för att nå sina mål. Projektet har fått en knapp miljon kronor (95 400 euro) från Helsingin Sanomain Säätiö.

Det hela började efter terrorattacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo i januari 2015. Gwenaelle Bauvois, som jobbar som universitetslektor i etniska relationer vid Helsingfors universitet och som forskare vid Centret för forskning om etniska relationer och nationalism, berördes starkt av händelsen i sitt hemland. 

– Efter händelsen kunde jag inte låta bli att lägga märke till hur synlig alternativ media blev. Människor hänvisade till dem och delade innehåll på Facebook utan att inse att det var alternativ media de hänvisade till, säger Bauvois.

Tillsammans med Niko Pyrhönen, också forskare vid Ceren, började Bauvois då planera forskningsprojektet. I teamet ingår också doktorstuderande Tuukka Ylä-Anttila vid Helsingfors Universitets statsvetenskapliga fakultet och som forskningsledare fungerar akademiforskare Karina Horsti från Jyväskylä universitet.

Alternativa mediers strategier ska kartläggas

Planen är att kartlägga hurdana strategier alternativa medier i Finland, Frankrike och USA använder sig av för att mobilisera den grupp människor som de kallar för ”de berövade”.

– Vi avser människor som känner sig svikna och bortglömda av politikerna och de traditionella medierna. Många känner sig berövade på sin plats i samhället, samtidigt som antalet invandrare ökar. Alternativa medier ger ger dem tillbaka deras synlighet, förklarar Bauvois.

Alternativa medier är ofta kopplade till populistiska partier som arbetar för att dessa partier ska kunna förverkliga sin politiska agenda. 

”Infödda” presenteras som offer för ”fiender”

Likheterna mellan metoderna för att stöda Donald Trumps presidentkampanj i USA och de metoder som nu används i Frankrike i Marine Le Pens kampanj är enligt Bauvois slående. Redan under de två första månaderna under 2017 hade både Donald Trump och Marine Le Pen beskrivit de ”infödda” invånarna som offer för muslimer och asylsökande, som de beskriver som externa ”fiender”. De kallar också all ofördelaktig mediebevakning i traditionella medier som ”falska nyheter”.

Soldiers of Odin och burkini-förbudet

Forskningsgruppen kommer bland annat att undersöka grundandet av Soldiers of Odin i Finland, burkini-förbudet i Frankrike och Donald Trumps inreseförbud mot muslimer i USA särsklit noga.

Forskningen kombinerar kvalitativa metoder från sociologin, politik- och medieforskningen med nya big data-verktyg. Projektet pågår 2017-2018 och är ett samarbete mellan Jyväskylä universitet samt Helsingfors universitet och Svenska social- och kommunalhögskolan.

Mer om forskningsprojektet på Helsingfors Universitets webbsia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer