Ny familjeledighet ska öka jämställdhet i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Finländare positiva till förslaget som ska öka jämställdhet i samhället

Finska regeringens förslag på ny modell för föräldraledighet ger bägge föräldrar en lika stor del av den 14 månader långa ledigheten. Av den egna kvoten kan man överlåta 69 dagar till den andra föräldern. Ensamstående ska få använda båda ledigheterna.

Kostnaderna för den nya familjeledigheten kommer uppgå till ca 100 miljoner euro mer än nuvarande modell.

Reformen träder i kraft tidigast år 2021.

Jämställdheten ska öka

Ett mål med reformen är att öka jämställdhet och minska löneskillnaderna.

– Vi behöver ett familjevänligt tankesätt också på arbetsplatserna. Därför välkomnar jag också arbetsgivarna till att skapa en situation där det är möjligt att förena jobb och familj. Arbetsgivarna har en viktig roll i att skapa ett mer barnvänligt arbetsliv, kommenterade social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (Vänsterförbundet) reformen till Yle.

Positiva kommentarer

I nyhetsinslaget är de intervjuade finländarna Markku Kilpinen, Yuan Jiang och Oona Tchitcherin positiva till den nya modellen, men Tchitcherin säger att inkomstskillnader kan påverka beslut kring antal dagar i praktiken, när pappan i familjen tjänar mer än mamman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.