Finland överväger nätövervakning

Publicerad

Finländska myndigheter saknar befogenhet att övervaka nätet på det sätt som man gör i Sverige med stöd av FRA-lagen. Enligt arbetsgruppen för en nätspionagelag bör Finland överväga att övervaka nätet.

Försvarsminister Carl Haglund medger att Finland ligger efter andra länder gällande övervakningslagar.

–  Vi ägnar oss inte åt nätövervakning. Av det följer att länder som är vänligt sinnade mot oss bistår oss med information. Det innebär att vi på vissa områden är lyckligt ovetande om det som sker. Det kan stå oss dyrt, om det vill sig illa, säger han.

Försvarsminister Haglund konstaterade att Finland behöver verktyg för att kunna parera exempelvis terrorhot. Förra årets dataintrång hos Utrikesministeriet i Finland avslöjades efter tips från svenska myndigheter.

– Hur länge kan vi räkna med att Sverige ska varna oss om möjliga hot? Det håller inte i längden. Vi måste själva axla ansvaret för vårt lands säkerhet.

Svenska Säpo säger att terrordåd i Sverige har avvärjts tack vare nätövervakningen. I sin nya rapport föreslår arbetsgruppen en dataövervakningslag i Finland enligt svensk modell.

– Det är en så pass stor och allvarlig sak att vi inte får förhasta oss. Det vore fel.

Samtidigt har den gångna veckan visat att även Europa kan vara en otrygg plats.

– Vi bör därför agera målmedvetet i frågan, men utan att förhasta oss, avslutar Carl Haglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer