Foto: Yle/Madeleine Boström

Finländarna allt mer oroade för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Finländarnas attityder mot klimatförändringen har förändrats i och med att finanskrisen har lättat. Över hälften, 59 procent, av finländarna ser klimatförändringen som ett allvarligt hot, enligt Yles enkät.

I början av finanskrisen för 10 år sedan ansåg 43 procent av finländarna att klimatförändringen är ett allvarligt hot. Och fyra år senare hade siffran sjunkit till 23 procent.

Men nu när ekonomin ljusnar i landet har attityderna mot klimatförändringen förändrats. Enligt enkäten accepterar finländarna att klimatförändringen beror på mänsklig aktivitet.

Också Finlands president Sauli Niinistö uttryckte i sitt nyårstal oro över klimatförändringen. Niinistö konstaterade att klimatförändringen är ingen åsiktsfråga utan ett verkligt hot.

President Niinistö konstaterade i sitt nyårstal att vi lever i en tid som är avgörande för mänskligheten. Foto: Yle/Antti Haanpää

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.