Aldrig har Finland varit så nära en slutspelsplats i EM, som ikväll. Foto: YLE

Finlands största möjlighet någonsin till slutspelsplats i fotbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

Om Finland vinner kvällens match i gruppspelet mot Liechtenstein, går en flera årtionden gammal dröm i uppfyllelse; för det finska laget att ta sig till ett EM-slutspel.

Det finska landslaget i fotboll har i årtionden värvat flera av sportens stjärnor till sitt landslag. För drygt tio år sen handlade det om parhästarna Litmanen och Hyypiä. Vid sidan om de inhemska tränarna laget haft, har de även funnits förstärkning från utlandet, som till exempel Hasse Backe och Stuart Baxter.

Men trots det har det finska fotbollslandslaget aldrig nått hela vägen fram till slutspel i EM. Tre gånger har laget varit nära; bara en vinst eller ett poäng från en slutspelsplats. De finska fotbollsfansen har fått vänja sig vid att heja fram något annat nordiskt lag istället.

Bästa förutsättningarna enligt tabellen

Årets serietabell har dock gett laget de bästa förutsättningarna för den efterlängtade slutspelsplatsen. När det återstår två kvalmatcher, räcker det med en vinst ikväll för Finland på hemmaplan mot bottenlaget Liechtenstein, för att säkra slutspelsplatsen i EM.

Lagets starkast lysande stjärna är för närvarande Teemu Pukki, som till vardags spelar i den engelska ligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.