Socialdemokraten Antti Rinne (SDP), Finlands nytillträdde statminister på besök i Sverige. Foto: SVT

Finlands nye statsminister på besök i Sverige

Publicerad

Socialdemokraten Antti Rinne tillträdde som ny statminister för två veckor sen efter ett jämnt val i Finland. På tisdagen var han på besök i Sverige för att träffa sin svenska motsvarighet, Stefan Löfven (S).

Rinne och Löfven känner varandra väl sen 15 år tillbaka i tiden, från fackföreningsrörelsen.

Under mötet diskuterade de båda statsministrarna bland annat det finsk-svenska försvarssamarbetet och klimatfrågan

Glädjande med ett snabbt Sverigebesök

-Det är glädjande att du valt att så snabbt komma till Sverige efter att du har tillträtt. Jag tycker att det är en fin tradition vi har mellan våra länder, att vi lägger tidiga utlandsbesök som nytillträdda regeringschefer hos varandra. Det är också roligt att välkomna en partikollega, sade en uppsluppen Stefan Löfven till Antti Rinne vid en pressträff efter mötet.

-De har varit mycket intressanta timmar i Sverige, och intressanta och värdefulla diskussioner. Om klimatförändringen, om våra länders förhållande och relationer, sade Antti Rinne.

EU-toppmöte under midsommar

De båda pratade också om aktuella EU-frågor inför det kommande toppmötet den 20-21 juni. Frågan är om man där kommer att kunna enas om vilka man vill se på topposterna i Bryssel, då bland annat en ny kommissionsordförande, rådsordförande och utrikeschef ska tillsättas. Uppdraget om att söka samsyn om vilka som ska få jobben har gått till rådsordföranden Donald Tusk.

-Det är inget lätt beslut, det är ett pussel som ska läggas. Det gäller att få till en fördelning mellan partigrupper, män och kvinnor och med geografisk spridning. Jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte vet om det kommer något förslag på torsdag, eller om det kommer att skjutas fram lite i tiden, sade Stefan Löfven.

Finland tar över ordförandeskapet i EU första juli

Den 1 juli tar Finland över ordförandeskapet i EU:s ministerråd, något som välkomnas av den svenske statsministern.

-De kommer att göra ett utmärkt jobb. Jag tycker att de har satt upp väldigt viktiga punkter som de vill utveckla under ordförandeskapet, inte minst vad gäller klimatfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer