Foto: TT

Finlandssvenskar är nöjdare med sitt liv än finskspråkiga

Publicerad

Enligt finska YLE:s undersökning bor världens lyckligaste minoritet i Finland.

Finlandssvenskar är nöjdare med sitt liv än finskspråkiga. Det framkommer i YLE:s nya undersökning om vad som är viktigt för finländarna just nu.

42 procent av finlandssvenskarna svarar att det är mycket lyckliga och nöjda med livet. Motsvarande siffra för de finskspråkiga är endast 19 procent.

Bland annat fick de ta ställning till vad de såg som mycket viktigt i sitt liv. Både finsk- och svenskspråkiga familjer, hälsan och trygg omgivning gavs som svar.

57 procent av de svenskspråkiga svarande tycker att jämlikhet är mycket viktig. Av de finskspråkiga tyckte 42 procent detsamma.

49 procent av svenskspråkiga tycker att det är mycket viktigt att
bry sig om miljön. 32 procent av de finskspråkiga svarande var av samma åsikt.

Religion är en mycket viktig del av livet för 18 procent av de svenskspråkiga och 8 procent av de finskspråkiga.

Den sociala samvaron gör livet lyckligare

Mikko Lagerspetz, professor i sociologi vid Åbo Akademi, konstaterar att den vanliga förklaringen till att finlandssvenskar är lyckligare är på grund av sitt sociala kapital. Till det hör sociala nätverk, sociala resurser, stöd och förtroende.

För 55 procent av svenskspråkiga är mycket viktigt att man kan hjälpa andra. För de finskspråkiga som deltog i undersökningen var motsvarande siffra bara 24 procent.

– Det finns en norm att folk ska hjälpa varandra och det tyder på en ganska stark, lokal gemenskap. Det har också att göra med minoritetsställningen. Det känns naturligt att vara solidarisk och ta hand om andra. Livet i en minoritet förstärker behovet av sammanhållning, berättar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer