Finlandssvenskarna flyttar till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Finlandssvenskarna är överrepresenterade bland de finländare som flyttar till Sverige. Bara under 2000-talet har över 17000 finlandssvenskar valt att flytta till Sverige, det vill säga sex procent av alla finlandssvenskar. Det visar en ny undersökning som gjorts av Tankesmedjan Magma.

Enligt Tankesmedjan Magmas nya undersökning utgör finlandssvenskarna 40 procent av flyttvågen från Finland. Det här är en hög siffra med tanke på att finlandssvenskarna numera utgör bara 5 procent av Finlands befolkning.

Sex procent av finlandssvenskarna har flyttat till Sverige under de senaste femton åren och en nästan lika stor grupp till andra länder. 

För Valter Lassila var tröskeln att flytta låg 

– Det var kanske lite nervöst i början när jag bestämde mig för att flytta hit, men jag hade ändå vänner i Sverige som berättade för mig hur det var att studera och leva här. Så tröskeln att flytta var nog ganska låg ändå, berättar Lassila.

Lassila studerar vid Handelshögskolan i Stockholm sedan tre år tillbaka. Han är fortfarande osäker på om han ska stanna i Sverige efter studierna. 

De svenska studielinjerna i Finland behöver sina studenter

De svenska studielinjerna i Finland är särskilt bekymrade över att finlandssvenskarna väljer att flytta till Sverige. Utan svenskspråkiga elever blir det i framtiden svårt att erbjuda utbildning på svenska. Av de som flyttat till Sverige under 2000-talet har hälften blivit kvar i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer