Allt fler finska barn i grundskoleåldern har fått försämrad fysisk kondition. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Finska barn får allt sämre kondition

Uppdaterad
Publicerad

Finska undersökningar som gjorts på 60 000 skolbarn från årskurs 5 till 8 visar att barns fysiska kondition försämrats avsevärt.

Move!-mätningen som görs i finska skolor visar att barnens fysiska kondition har försämrats och att allt fler har problem med sin fysiska funktionsförmåga. Tusentals barn har svårigheter med att sitta på huk eller att sitta rakryggat på golvet, säger Minna Paajanen från finska statens idrottsråd.

– Vi har hissar, rulltrappor, bilar. Den fysiska aktiviteten i vardagen har minskat på avgörande sätt.

Vissa barn mer aktiva

En iakttagelse är att de barn som faktiskt motionerar gör det i en stor grad.

Eleverna i årskurs 5 i Sverigefinska skolan i Stockholm har gott om idrottsaktiviteter, så som Noora Sofia Louko som sysslar med många sporter även utanför skolan.

– Det blir ganska mycket. Jag spelar tennis fyra gånger i veckan och fotboll tre gånger i veckan, säger Noora.

Försämrats på ett år

Det finns en stor andel barn som inte idrottar alls på sin fritid.

Läget har försämrats från ifjol, då den förra rikstäckande mätningen gjordes i Finland. Då deltog 45 000 barn i mätningen, nu var det 60 000. Mätningen visar att skillnaderna mellan barn med bra kondition och barn med dålig kondition växer.

Leevi från årskurs 5 i Sverigefinska skolan i Stockholm ser ett mönster.

– När man fick sociala medier och spel började folk röra på sig mindre. Förr kunde man inte göra annat än att springa och göra volter på gräsmattan.

Risk för sjukdomar

Dålig uthållighet är en central riskfaktor för typ 2-diabetes samt hjärt och kärlsjukdomar. En livstil som formas redan när vi är små.

– Familjens beteendemönster, föräldrarnas uppmuntran och deltagande i barnens fysiska aktiviteter spelar en avgörande roll, säger Minna Paajanen från finska statens idrottsråd.

Meningen med Move-mätningen är att alltid ge personlig återkoppling till barnet. Syftet med återkopplingen är att uppmuntra skolelever och deras familjer att ta hand om det fysiska välbefinnandet så barnen kan njuta av sina egna liv och klara av sin utbildning.

– Man måste testa allt. Hittar man något man gillar är det jättekul att motionera, säger Amelie Angvall från Sverigefinska skolan i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.