Ett språkcentrum för finska kan komma att upprättas i Uppsala. Foto: SVT

Finskt språkcentrum i Uppsala?

Publicerad

I en rapport till regeringen föreslår Institutet för språk och folkminnen (Isof) att två nya språkcentra ska inrättas på myndigheten. Ett för finska i Uppsala och ett för meänkieli, som placeras i Kiruna och Övertorneå.

I juni 2018 fick Isof i uppdrag av regeringen att utreda hur språkcentra för de nationella minoritetsspråken kan organiseras.

I den första delrapport som nu lämnats till regeringen konstaterar Isof att språkcentrum är en bra modell för språkrevitalisering. I rapporten finns konkreta förslag på hur språkcentra för finska och meänkieli (tornedalsfinska) ska organiseras, finansieras och bemannas.

Rapporten lyfter bland annat fram att det är viktigt att placera språkcentret nära språkbärarna ute i samhället.

Hälften av de finsktalande finns i Mälardalen

Hälften av Sveriges  finsktalande bor i eller i närheten av Mälardalen och där finns också centrala institutioner för forskning och utbildning i finska.

När det gäller meänkieli talas de mest hotade grupperna i Malmfälten medan den dominerande variteten av språket finns i Tornedalen, vilket gör det naturligt att placera språkcentrumet för meänkieli i Kiruna respektive Övertorneå.

Förslaget taget i samverkan

Förslagen har tagits fram efter möten och samråd med berörda organisationer och språkbärare. Mötesdeltagarna har varit tydliga med att språkcentren bör ha en statlig myndighet som huvudman för att åstadkomma bland annat kontinuitet och långsiktighet i språkrevitaliseringsarbetet.

– Det passar bra att förlägga språkkcentret i Uppsala inom Institutet för språk och folkminnen, menar rapportens författare Ingrid Johansson Lind, eftersom det är den myndighet som redan idag värnar om språkvården, säger hon till Svt:s finskspråkiga nyhetsredaktion Uutiset.

-Det kan också vara ett sätt för en generation som förlorat språkkunskapen helt inom respektive språk, fortsätter hon, att återfå den.

Kan utökas till centrum för jiddisch och romani/schib också

I regeringsuppdraget ingår också att utreda förutsättningarna för språkcentrum eller motsvarande funktioner för de nationella minoritetsspråken jiddisch och romani chib. Som särskild utredare för även det uppdraget har myndigheten anlitat Ingrid Johansson Lind.

En slutredovisning ska ske senast den 1 oktober 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer