Flaggan i topp för jämställdhet

Publicerad

Journalisten och författaren Minna Canth lyfte fram arbetarnas och kvinnornas ställning. Hon kallas även för den finländska feminismens moder. På söndag firas Canth med en egen flaggdag, och dagen är också den officiella dagen för jämställdhet i Finland.

Canth var utbildad och språkkunnig och kunde därför också ta till sig nya tankar och idéer från andra delar av Europa och sprida dem vidare i det finska samhället. Minna Canth skrev både tidningsartiklar, brev och skönlitteratur. Hon var inte rädd för att debattera om radikala eller känsliga frågor som nykterism, kvinnors ställning, religionsfrihet, socialism och det finska språkets ställning. Hon etablerade också realismen i den finska litteraturen genom att skriva ur arbetarnas, de fattigas, de förtrycktas och kvinnornas perspektiv.

Enda kvinnan som har en egen flaggdag

Fram till idag är hon den enda kvinna som fått en egen flaggdag i Finland. Nu föreslår Svenska Kvinnoförbundet att även den finländska författaren Edith Södergran ska få en egen flaggdag.

Ny flaggdag för Edith Södergran?

– Edith Södergran var en stark feministisk kraft i sin litteratur och rörde sig obehindrat i olika kulturer. Därför tycker vi hon skulle kunna symbolisera den kulturella mångfalden, att hon borde få en egen flaggdag, säger Jungner-Nordgren, Svenska Kvinnoförbundets ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer