– Beslutet säkerställer att rättigheterna som finns i lagstiftningen också ska märkas i vardagen, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Umeå har varit en förvaltningskommun sedan 2011. Foto: Umeå kommun/Regeringen/Kristian Pohl

Fler kommuner till förvaltningsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har återigen beslutat att ansluta nya kommuner och landsting till förvaltningsområdena. För finskans del blir det Gislaved, Jönköping, Skellefteå, Järfälla, Söderhamn och Örnsköldsvik.

– Detta är ett tydligt steg i arbetet för att stärka de nationella minoriteternas rättigheter att leva och utvecklas i vårt samhälle, inte minst när det gäller rätten till sitt språk, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Förvaltningsområdets utvidgning lades på is hösten 2015 och inga nya kommuner fick anslutas. Efter att ha utrett saken har regeringen nu gett grönt ljus till förvaltningsområden för finska, samiska och meänkieli.

Med det nya beslutet ingår nu 64 kommuner i det finska förvaltningsområdet, 22 kommuner i det samiska och sju kommuner i förvaltningsområdet för meänkieli.

Förvaltningsområden

– I kommuner som ingår i förvaltningsområdet ska de nationella minoriteterna kunna använda sitt språk i kontakt med myndigheter, både skriftligt och muntligt.

– De kommuner som ansluts till förvaltningsområdena får ett statsbidrag baserat på antalet invånare i kommunen.

– En kommun som ingår i två eller flera förvaltningsområden erhåller ett tilläggsbelopp om 500 000 kronor. Landstingen erhåller ett statsbidrag om 250 000 kronor oavsett befolkningsmängd eller antalet förvaltningsområden.

– Under 2018 har regeringen avsatt 123 miljoner kronor till åtgärder för nationella minoriteter. 85,5 miljoner kronor av dessa går till kommunerna och landstingen som ingår i förvaltningsområdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.