Förbjudet att prata finska på arbetsplatsen?

Uppdaterad
Publicerad
Finskspråkiga lärare runtom i Sverige har blivit förbjudna att tala sitt modersmål på arbetsplatsen. Sirpa Humalisto, verksamhetsledare för Sveriges finska lärarförbund, har själv blivit förbjuden att prata finska i lärarrummet.

– Jag har blivit tillsagd att inte tala finska i lärarrummet, och har då hört mig för om det verkligen får vara såhär. Jag har fått kännedom om att lärare runtom i landet har varit med om precis samma sak, att de blivit nekade att prata finska på jobbet. I någon skola har finskspråkiga lärare till och med varit tvungna att be om ursäkt inför alla kollegor för att de talat finska på jobbet, berättar Humalisto.

Okunskap om Sveriges minoritetsspråk

Humalisto berättar att kollegorna på de här skolorna heller inte har känt till att finska är ett minoritetsspråk i Sverige.

– Vi måste lyfta fram problemet och sträva till att informationen når även de lärarrum där man felaktigt förbjudit personalen att prata finska. Om man förbjuds att tala sitt modersmål får man lätt känslan av att det här språket är mindre värt än majoritetsspråket, säger Humalisto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer