Forskning: Finska språket i Göteborg började tyna bort på 80-talet

Uppdaterad
Publicerad

Att intervjua yngre sverigefinnar är nästa steg i en längre studie om språk och samhälle

Efter ett antal forskningsintervjuer med sverigefinnar i stadsdelarna Gårdsten, Gamlestaden, Frölunda och Hovås, visar resultatet på att det finska språket började tyna bort redan på 1980-talet i Göteborg.

Ett av skälen till utvecklingen var språkets låga socioekonomiska status, enligt Maria Löfdahl, som forskat i t ex flerspråkighet och språkliga landskap. Hon berättar att en viss ”språkskam” går att finna i flera intervjureflektioner.

– Men var helt enkelt inte stolt över finskan. Och det beror naturligtvis inte på den egna gruppen utan på omgivningens attityder, säger Löfdahl.

Snabb assimilation i Göteborg

Enligt vad som framgått i forskningsintervjuerna hittills verkar det som att sverigefinnarna smälte in i det svenska samhället snabbare i Göteborg jämfört med Stockholm.

– Bor man i Stockholm så har man nära till Finland. Det är lätt att åka över, och det blir ett naturligt kulturutbyte, säger Löfdahl.

Intervjuer med yngre sverigefinnar

Nästa steg i studien om språk och samhälle är att intervjua yngre sverigefinnar.

– Projektet fortsätter, och första vetenskapliga artikeln ska publiceras om cirka ett år. Om man är en yngre sverigefinsk person och vill delta i studien, får man gärna ta kontakt med mig, säger Löfdahl.

Språk och samhälle i fokus

Projektet ovan, med intervjuer i Göteborg, ingår i en bred studie om språkets betydelse i segregation och gentrifikation.

Bidrag till att genomföra denna forskningshelhet beviljades fem forskare: Tove Rosendal, Tommaso Milani och Johan Järlehed från universitetet i Göteborg, Maria Löfdahl från Institutet för språk och folkminnen (Isof), samt Helle Lykke Nielsen från Syddansk universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.