Ett beslut om ett kulturinstitut i Norrbotten är närmare än nånsin. Foto: Oskar Karlin

Kulturinstitution kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge funnits planer om att öppna upp ett kulturinstitut för meänkieli och lannankieli, men nu är ett beslut närmare än någonsin.

Planer om ett kulturinstitut har funnits länge på tapeten, och nu behandlas initiativet som de berörda minoriteterna lämnat till region Norrbotten säger Agneta Granström som är regionråd.

– Vi tog ett beslut där vi gav regionstyrelsen i uppdrag att påbörja ett arbete att tillsammans med myndigheter och kulturrådet utreda om det finns en möjlighet att starta upp en kulturinstitution för meän- och lannankielitalande i Norrbotten.

Samarbete mellan minoriteter

Bengt Niska, ordförande för Svenska Tornedalingars Riksförbund, säger att det är ytterst viktigt att de berörda minoriteterna tillsammans får vara med i processen, och Agneta Granström är redo att hålla med.

– I april är min ambition att tillsammans med berörda minoriteter se hur vi ska fortsätta att arbeta strategiskt mot en kulturinstitution. Det handlar om att vi ska ha med väldigt många men vi behöver ha gjort ett förarbete.

Kulturell milstolpe

Just vart det potentiella kulturinstitutet kan komma att ligga är fortfarande osäkert, men Bengt Niska ser redan fördelarna och vikten av ett sådant institut.

– Det kommer att cementera vårt kulturella arv och visa Sverige, våra barn och barnbarn hur länge vi har funnits här.

Meänkieli

Meänkieli, eller tornedalsfinskan, är ett av Sveriges minoritetsspråk. Det finns ett flertal dialektala varieteter av meänkieli och språket är under ständig utveckling.

Språket har rötter i den finsk-ugriska språkgruppen, och är närmast besläktad med de nordfinska dialekterna..

År 1999 fick tornedalsfinskan status som ett eget språk i Sverige med det officiella namnet meänkieli.

Enligt Svenska Tornedalingars Riksförbund, STR-T, handlar det om uppskattningsvis 70 000 personer som talar eller förstår meänkieli helt eller delvis.

Det finns minst tre olika varieteter av meänkieli i Sverige:

– Tornedalsvarieteten i Pajala, Övertorneå och Haparanda.

– Gällivarevarieteten i Gällivare.

– Lannankieli i Kiruna, Kurravaara och Jukkasjärvi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.