Starköl i matbutikerna i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Bryggerierna i Finland väntar med spänning på att den nya alkohollagen ska behandlas i riksdagen. Den nya alkohollagen tillåter bland annat bryggerierna att sälja sina produkter direkt från bryggeriet och i matbutikerna. Men Njur- och leverförbundet slår larm om det planerade lagförslaget.

Det går bra för bryggerinäringen i Finland, flera finska ölsorter har blivit upptäckta ute i Europa. Ölbryggarna väntar därför med spänning på utfallet av lagförslaget om en ny friare alkohollag. Den nya alkohollagen skulle bland annat tillåta bryggerierna att sälja sina produkter direkt från bryggeriet och i matbutikerna.

Snart har var och varannan skrumplever

Men Njur- och leverförbundet slår larm om det planerade lagförslaget. Förbundet förutspår att var och varannan finländare snart har skruplever. De sociala problemen väntas också öka i och med en friare alkohollag. Man behöver inte vara storkonsument för att få skador på levern, säger föreningen till Svenska Yle.

Följande förändringar träder i kraft med den nya alkohollagen:

Starköl i mataffärer. Alko (Finlands motsvarighet till Systembolaget) ska inte längre ha monopol på starköl. Matbutikerna ska få sälja öl upp till 5,5 procent.

Alkoholförsäljning till 05:00. Alkohol ska få säljas på restauranger fram till klockan 05.00.

Egen alkohol på fester i restaurangutrymmen. En sluten grupp som bokat ett utrymme på en restaurang ska få ha med sig egna alkoholdrycker till festen.

Reklam för Happy hour. Restauranger ska tillåtas göra reklam för ”Happy hour”, det vill säga en tidsperiod då alkoholdryckerna säljs till ett billigare pris.

Öl får drickas överallt på festivalområden. Avgränsningar runt restaurangområden på festivalområden försvinner. I fortsättningen kommer man kunna dricka alkohol överallt på festivalområden.

Dubbla alkoholportioner. Den nya alkohollagen tillåter försäljning av dubbla alkoholportioner.

Alkohol på kredit. Med den nya alkohollagen kan man köpa alkohol även på kredit.

Alko får ha öppet till 21:00. Om den nya lagen träder i kraft kommer Alko att få hålla öppet till 21:00.

Alkohol får föras ut från restaurangerna. Alkohol (upp till 5,5 %) köpt på restaurang får föras ut från restaurangerna.

Riksdagen väntas behandla förslaget inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.