Vintern har kommit till finländska Lappland. På ishotellet kan man sova bevakad av en så kallad White walker från den populära TV-serien Game of thrones. Foto: Lapland Hotels

Game of Thrones-ishotell lockar tusentals besökare till Finland

Uppdaterad
Publicerad

Succéserien Game Of Thrones har blivit ett isigt hotell i Finland. Nu flockas en liten lappländsk by med besökare för att sova i de minusgradiga sviterna.

Det nya hotellet finns i Kittilä, en och en halv timmas flygresa norr om Helsingfors i finländska Lappland och är helt formad av snö och is. Ända sen projektet länkades ihop med HBO:s stora succéserie har den lilla kommunen fått världsomfattande bevakning av stora nyhetsbyråer som The Economic Times, Buzzfeed och People, och nu är projektet klart.

50 000 besökare

Lapland Hotels bygger varje år ett nytt ishotell i Kittilä men det är bara temat som ändras.

Årets projekt markerar sjuttonde gången man bygger ett hotell i området, men det är något utöver det vanliga då den lilla kommunen med cirka 6500 invånare väntar sig mer än 50 000 besökare, säger Lapland Hotels Snow Village chef Jari Porri till finländska facket Företagarna.

Internationellt samarbete

Den 20.000 kvadratmeter och 24 rum stora anläggningen tog en månad att bygga, och årets sviter har formgetts av professionella isskulptörer från Ryssland, Ukraina, Polen och Lettland.

I hotellet ryms landmärken från seriens fiktiva kontinent Westeros. Bland annat ”Hall of Faces”, en isig kopia av den i serien så eftersträvansvärda järntronen ”iron throne” – och en drakformad rutschbana utav is, och hotellet rekommenderar att man bara stannar där en natt då temperaturen i sviterna alltid ligger under nollstrecket.

Långt uppehåll

Succéserien är baserad på böcker av den amerikanska författaren George RR Martin och har årligen kommit med en ny säsong på TV sedan 2010.

Men nu har HBO avslöjat att den åttonde och sista säsongen av Game of Thrones kommer så sent som 2019, något som gör det svårare än vanligt att upprätthålla intresset.

Därför försöker nu HBO Nordic tillsammans med Lapland hotels marknadsföra serien genom ishotellet.

”Producenterna gör just nu inspelningsscheman samtidigt som man försöker att komma underfund med hur mycket tid vi behöver lägga ner på specialeffekterna, säger HBO:s nya programchef Casey Bloys till Digital spy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.