Foto: MTV3

Här kan meteorologen inte sluta skratta – i direktsändning

Uppdaterad
Publicerad

Upprepade snö- och regnskurar och minusgrader fick den finska meteorologen Pekka Pouta att tappa masken under pågående nyhetssändning på den finska tv-kanalen MTV3.

Pouta presenterade de kommande dagarnas väderkartor, regn och mera regn och ihållande kyla, när han brast ut i ett hejdlöst skratt.

Det är inte bara i Sverige som vårvädret har låtit sig väntas på. Även i Finland har man fått stå ut med mycket kyla och snö, när man kanske egentligen hoppas på lite behagligare vårväder.

Likaså är det för tv-meteorlogen Pekka Pouta som skulle presentera vädret under kanalen MTV Uutisets morgonprogram i går. Mitt under sändningen får det kalla majvädret honom att börja skratta.

”Det blir varmare för varje dag. I morgon kan det bli över fem grader på många håll. På fredag finns det en chans att temperaturen kan passera över så mycket som tio grader.”

Han pausar och påpekar det roliga: ”De här temperaturerna är för roliga. Seriöst: 'Så mycket som 10 grader'.”

Skrattandes fortsätter han sedan med sin prognos och säger att ”man kan inget annat än skratta åt dessa temperaturer”.

LÄS MER: Här blir det jobbigt för väder-Nils

Omtyckt tv-profil

Pekka Pouta är känd för sin avslappnade stil och när den egna kanalen MTV Uutiset kontaktade honom för en kommentar var han hemma och tog en tupplur efter sitt morgonpass.

– När man får sådana här skrattanfall så är det trötthet i botten. Jag hade flera nätter av dålig sömn bakom mig. Lägger du sedan till ett helt skrattretande väder så kan man ju inget annat än att skratta, säger Pekka. 

Pekkas skrattattack spred sig inte bara till hans programledarkollegor i studion. På kanalens Facebook-sida har klippet redan setts nästan tre miljoner gånger. Pekka själv säger att han var överraskad över hur snabbt väderprognosen blev så populär. 

– Det känns som att alla hade fått nog av vädret, så skrattattacken utkristalliserade många finländares tankar och känslor kring det hemska vädret. Hela våren har varit som en enda stor vits och det här vädret blev som en sorts slutfinal på det hela, säger Pekka till MTV Uutiset. 

Sverigevädret lika skrattretande

Jannicke Geitskaret jobbar som meteorolog på SVT Nyheter och håller med om att majvädret inte varit det bästa.

– I Visby har det varit köldrekord med -7,8 grader. Så kallt har det inte varit under maj månad sedan de började mäta temperaturer där år 1859.

LÄS MER: Kallaste majnatten på 150 år

Jannicke har själv aldrig fått skrattattack under en tv-sändning, men när hon tittade på sin termometer i går morse stod den på -7,2 grader. Dessutom hade det snöat.

– Man tror ju inte att det är sant. Min dotter däremot tyckte att det var kul. Barn gillar ju snö. 

Hon kan däremot berätta att med start i morgon fredag, och under helgen, kommer temperaturen höjas och vårvärmen infinna sig. Men vad som händer efter nästa helg vet vi dock inte.

LÄS MER: Då kommer värmen tillbaka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.