Hassan Zubier, skadades när han försökte stoppa knivattattacken i Åbo i augusti förra året. Foto: TT

Hassan Zubier: – Mitt liv förändrades för alltid

Publicerad

Svenska Hassan Zubier blev känd efter sitt hjältedåd i augusti 2017 då han med risk för sitt eget liv hjälpte människor undan terrorattacken i Åbo. Nu sommarpratar han i Finland.

I en intervju till Svenska YLE berättar Hassan Zubier att han egentligen ville åka till Norge och dyka. men då sambon är höjdrädd och vägrade åka på branta bergsvägar åkte de Istället till Finland.

En husbilssemester som för alltid skulle förändra deras liv.

– Plötsligt hördes det ett skrik och när jag svängde mig om stod en man böjd över en flicka och skar henne i halsen med en kniv. Jag sprang fram till dem, men mannen sprang då undan. Jag tänkte inte ens på att springa efter, säger han.

Iaktog med telefoner

Hassan försökte rädda flickans liv genom att stoppa blodflödet med en t-shirt.

Han var ensam om att försöka sig på någon form av första hjälp, för människorna på torget var fullständigt chockade och stod handfallna runt dem.

Några plockade fram sina telefoner och några vakter tittar på.

Tio månader efter terrordådet går Hassan inte längre över torget och köper glass. Han sitter i rullstol och han har kronisk smärta i både kroppen och själen.

Har räddat människors liv

Hassan är förutom utbildad sjuksköterska också före detta FN-soldat som gjort sin tjänstgöring på Balkan, i Afghanistan och i krigshärjade områden i Afrika.

Han har sett många människor skadas och dö. Det är troligtvis den här erfarenheten som gör att Hassan agerar snabbare än andra.

Årets Sommarpratare

Hassans hjältedåd har berört många, även utanför Finland. I år sommarpratar han i Finland om sina upplevelser.

Han har bestämt sig att göra något konstruktivt av allt det hemska som hände.

– Jag har bestämt mig för att bekämpa främlingsfientlighet. Kan jag bara få en enda person som sitter i soffan och förargar sig över alla svartskallar som kommer till landet, kan jag få honom att förstå att alla muslimer inte är terrorister är det bra.

Hassan Zubiers sommarprat går att höra här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer