Familjen Himmelstrand Foto: SVT

De kallar oss skolflyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Himmelstrand nekades undervisa sina barn i hemmet. De valde då att flytta till Åland – där hemundervisning är lagligt.

Familjen Himmelstrand är en av 25 familjer som flyttat från Sverige till Åland för att få undervisa sina barn hemma. Ett 40-tal familjer och totalt ett 100-tal barn har redan flyttat från Sverige av samma orsak.

De kallar oss skolflyktingar

När familjen Himmelstrands äldsta son visade tecken på autism blev de tipsade om hemundervisning. Hemundervisningen visade sig vara ett lyckat koncept för sonen och när familjens dotter senare skulle börja skolan ansökte familjen om hemundervisning även för henne. Allting gick bra under några år, men så blev det plötsligt stopp. Pappa Jonas Himmelstrand trodde först att det blivit något fel, kommunen kände ju redan till familjens bakgrund.

– Hösten 2011 skulle vår yngsta son börja skolan och då ansökte vi om hemundervisning även för honom. Det föll sig naturligt eftersom de andra barnen redan fick hemundervisning. Men vi fick avslag på vår ansökan och till vår förvåning kopplades socialtjänsten in. Socialtjänsten tipsade oss att ”lämna landet” för att skydda våra barn. 

Hotet från socialtjänsten avgörande

Föräldrarna Himmelstrand ville inte riskera en socialutredning där barnen i värsta fall kunde ha tagits ifrån dem, utan valde istället att flytta till Åland. På Åland får familjens alla tre barn nu hemundervisning. 

100 000 kr i vite

Det svenska skolsystemet har gjort sig påmint ännu långt efter att familjen lämnat Sverige. I september år 2013, två år efter flytten, fick de betala 100 000 kr i vite för ett av barnen för läsåret 2010-2011. Räkningen betalade de med hjälp av donationer från privatpersoner.

Bara fördelar med hemundervisningen

Också Mischa Hammarnejd flyttade till Åland med sin familj för att barnen skulle få hemundervisning.

– Undervisningen i hemmet är individanpassad och effektivare än skolundervisningen, där barn med speciella behov lättare faller mellan stolarna. I en stor skolklass är det ju mer eller mindre omöjligt att se till varje individs bästa.

– Den enda nackdelen med hemundervisning är den sociala biten och bristen på social verksamhet med jämnåriga. Men det är absolut värt det ändå. Skolbarn umgås ju ändå inte under lektionerna utan det är ju efter skolan man träffar sina kompisar.

Barnen har börjat skolan

Idag har familjens två barn ändå börjat skolan av egen vilja. Dottern började i årskurs 5 och sonen i årskurs 6. Det var barnen själva som fattade beslutet om att övergå till skolundervisning. Övergången har gått smärtfritt och barnens kunskapsnivå är enligt pappan på samma nivå som övriga barn i klassen.

Hammarnejd är övertygad om att skolundervisning inte lämpar sig för alla barn.

– Om jag skulle tvingas välja igen så skulle jag absolut göra på samma sätt och låta barnen få hemundervisning under de första skolåren. När de blir äldre så kan de sedan välja själva.

Läroplikt – inte skolplikt i Finland

I Finland gäller läroplikt, men inte skolplikt. Det här betyder att man som förälder har rätt att undervisa barnen hemma, det räcker att man anmäler ärendet till kommunen. Kommunen utser sedan en person som ska fungera som kontaktperson mellan familjen och skolan.

Ett läropliktigt barn som studerar hemma är inte inskrivet i någon skola och det är vårdnadshavaren som ansvarar för hans eller hennes studier och undervisning. Barnet har inte rätt till de avgiftsfria tjänster och förmåner som skolelever har, såsom läroböcker och andra läromedel samt elevvårdstjänster.

Inga planer på hemundervisning i Sverige

Marita och Tomas Sandberg i Färjestaden på Öland undervisar sina två yngsta döttrar hemma, men eftersom skolplikt gäller från årskurs 1 – 9 om man är stadigvarande bosatt i Sverige bryter Marita och Tomas mot lagen. Familjen har ansökt om tillstånd att undervisa sina barn hemma men fått avslag av kommunen. Kommunen har nu tagit fallet till Förvaltningsrätten och familjen riskerar ett vite på 50 000 kronor.

I Sverige kan vissa fall av hemundervisning tillåtas, till exempel att eleven är bortrest under en längre tidsperiod eller medverkar i en filminspelning.

I dagsläge finns det inga planer på att göra hemundervisning lagligt i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.