Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon varför hunden Oscar måste fira jul utan sin matte. Foto: SVT

Hunden Oscar tvingas stanna i Sverige över jul

Uppdaterad
Publicerad

Färjetrafiken mellan Sverige och Finland har genomgått stora förändringar under de senaste två åren. Antalet kryssningsfärjor har minskat drastiskt och därmed även möjligheterna att resa mellan länderna. Hunden Oscar är en av dem som får lida av den nya situationen i jul.

Under 50 års tid har resenärer vant sig vid ett läge där Viking Line och Tallink Silja trafikerar med två färjor var i rutterna Stockholm-Helsingfors och Stockholm-Åbo. 

Nu har pandemin och ändrade resvanor tvingat kryssningsfärjorna att spara och Tallink Silja har löst de ekonomiska utmaningarna genom att dra sig ur rutten Stockholm-Åbo. Istället har bolaget hyrt ut det ena fartyget, Galaxy, till Nederländerna, medan det andra fartyget trafikerar mellan Åbo och Kapellskär med finska resenärer i fokus. Även Viking Line går på sparlåga. På rutten Stockholm-Helsingfors trafikerar endast en färja.

Oscar fick inte plats på båten

Liksom många andra sverigefinnar åker även Laura Wapner till Finland över jul. Trots att Laura var medveten om den försämrade trafiksituationen mellan Stockholm och Åbo och var ute i god tid, var djurhytterna redan slut. Hunden Oscar får fira jul utan sin matte hemma i Sverige.

Alla de tre traditionella fraktfärjebolagen, Stena Line, Wasa Line och Finnlines ser en ökad efterfråga från privata kunder.

– Trots att fokus egentligen ligger på frakt har efterfrågan från vanliga bilturister varit väldigt hög. Vi kommer att behöva utöka vår service för privatkunder också, säger Stena Lines PR Manager Stefan Elström.

I år lanserade Stena Line två nya färjor som började trafikera den nya rutten Nynäshamn- Hangö. Nästa år lanserar även Finnlines två nya färjor på rutten Nådendal – Kapellskär. Förra året bytte Wasaline sin gamla färja mot en ny som ska vara bättre anpassad för privatresenärer.

Tapio Karvonen, specialforskare med fokus på Östersjötrafiken vid Åbo universitet vittnar om en ny resekultur där färjeresenärer väljer antingen kryssningsbåten för nöjeskryssningar eller fraktfärjan för reguljärresor, dvs för att ta sig från Sverige till Finland.

Viking Line:
Trafikerar med dagliga avgångar med två färjor Stockholm – Åbo
Trafikerar med en färja med en avgång varannan dag Stockholm – Helsingfors

Tallink Silja:
Trafikerar med en färja med avgång varannan dag Kapellskär – Åbo
Trafikerar med två färjor med dagliga avgångar Stockholm – Helsingfors

Wasaline:
Trafikerar med en färja med flera avgångar om dagen Umeå – Vasa

Stena Line:
Trafikerar med två färjor med dagliga avgångar Nynäshamn – Hangö

Finnlines:
Trafikerar med två färjor med dagliga avgångar Kapellskär – Nådendal

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.