I Upplands Väsby är finskspråkiga nöjda

Uppdaterad
Publicerad

I Upplands Väsby håller man inte helt med rapporten. Invånarna anser att det går framåt och att tillgången på finskspråkig service är god.

En sjättedel av invånarna i Upplands Väsby nära Stockholm har finsk bakgrund vilket också hörs. På kaféet avhandlas dagligen aktuella frågor på finska.

– Service på finska fungerar nog ganska bra idag. Och det finns finskspråkig personal i kommunen, men personligen har jag inget behov av det, konstaterar Tapio Vauhkonen.

Finska förvaltningsområden

Kommunen tillhör förvaltningsområdet sedan 2010, och har satsat på allvar. Kommunen fick 660 000 kronor i statliga bidrag till service på minoritetsspråk. Enligt verksamhetsberättelsen användes hela bidraget ändamålsenligt.

– Det finns en finskspråkig skola, förskola och avdelning inom äldrevården. Man kan själv välja finskspråkig hemtjänst. Alla partierna står bakom det här, berättar Eila Bromme (FP), ordförande för samrådsgruppen för minoritetsspråk.

Slutsatserna i länsstyrelsens rapport förvånar ordföranden för samrådsgruppen för minoritetsfrågor.

Förvånar det dig att länsstyrelsen anser att utvecklingen går långsamt?

– Ja, jag tycker att utvecklingen går framåt hela tiden och fler kommuner ansluter sig till förvaltningsområdet. Och det är bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska förvaltningsområden

Mer i ämnet