Ikea ska finansiera nya vindkraftverk i Finland. Foto: TT

Ikea bygger vindkraftverk i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten börjar fyra nya vindparker byggas i Finland, Ikea finansierar bygget och kommer att äga parkerna när de tas i drift i början av 2020.

Totalt rör det sig om 25 vindkraftverk som ska byggas. De blir mellan 200 och 230 meter höga och beräknas ge totalt cirka 380 gigawattimmar per år.

Bakom bygget och förvaltningen av vindparkerna står OX2 Wind, men när de tas i drift kommer Ikea Finland stå som ägare.

Nordens största projekt

Ikea Finlands hållbarhetschef Jessica Lehtinen säger till Svenska YLE att det handlar om att driva för en förändring.

– Vi vill påverka människor och miljö på ett positivt sätt genom att driva på omställningen till ett samhälle med låga koldioxidutsläpp. En del av detta åtagande är att bli energioberoende till 2020 och med investeringar i vindparker tar vi ett steg i våra ansträngningar för att producera lika mycket förnybar el som våra globala enheter konsumerar.

Byggandet av de fyra parkerna bildar det hittills största subventionsfria vindkraftsprojektet i Norden.

– Projektet är en milstope både i vår egen historia och för branschen som visar att vi nu kan bygga vindkraft i Norden utan subventioner. Det är särskilt glädjande att vi kan uppnå detta med IKEA/Ingka Group som vi har samarbetat med i många år, säger Paul Stormoen, vd för OX2 Wind.

OX2 har tidigare sålt fyra vindparker till Ikea, tre till Sverige och en till Finland, som inte varit helt subventionsfria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer