Intresset för skogsfinsk släktforskning ökar

Uppdaterad
Publicerad

Stadsmuseet i Stockholm ordnar en släktforskningsdag under kommande helgen. På museet ges det tips och hålls föredrag om släktforskning bland judar, resande och skogsfinnar.

Man ska börja släktforska i kyrkböcker, men sedan när man upptäcker skogsfinska anor kan man via skattelängderna nå långt tillbaka i tiden, säger Jan-Erik Björk,

– Staten ville öka skatteintäkter för att finansiera krigen i början av 1600-talet. Finska nybyggen och torp fick betala skatt. Det är en myt att finnen satt uti i skogen oupptäckt.

Jan-Erik Björk har forskat om skogfinnar över trettio år och är vice ordförande på skogfinska organisationen FINNSAM.

Arrangemanget den 20. november är en del av stadsmuseets satsning på nationella minoriteter i Sverige.

SKOGSFINNAR I SVERIGE

Dagens skogsfinnar, och ättlingar till skogsfinnar, har sitt ursprung i de svedjebönder som kom huvudsakligen från Savolax i nuvarande Finland.

Migrationen skedde främst i slutet av 1500-talet och i början av 1600-talet. De inflyttade finnarna bosatte sig i skogsområderna i mellersta Sverige.

I dag beräknas 1,7 miljoner svenskar härstamma från skogsfinnarna. Den mest berömda skogsfinneättlingen är förmodligen prinsessan Estelle, som på fars sida tillhör släkten Seppäinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.