”Jag slänger in finska i varje roll jag kan”

Uppdaterad
Publicerad

Hon slog igenom med filmen Elina – Som om jag inte fanns, 2002. Med över 30 roller och en juristexamen i bagaget är sverigefinska skådespelaren Natalie Minnevik säker på sin framtid.

– Det var min första huvudroll men även mitt helt första jobb, och efter det har jag fortsatt göra det här jobbet.

Natalie Minnevik var bara 9 år gammal när hon i rollen som Elina, i filmen Elina – Som om jag inte fanns, inledde sin skådespelarkarriär. En film som rosades och kammade hem guldbaggar och internationella filmpriser i Berlin.

– Det var inte bara min första filmroll utan en viktig berättelse om finska människors historia här i Sverige.

Över 30 roller

Natalie Minnevik är nu 26 år gammal, och med över 30 olika roller som skådespelare har hon senast setts i Arne Dahl filmerna, vilket även är hennes första roller som vuxen.

– Det var en ny upplevelse för mig. Jag var tvungen att lära mig polska och ryska för rollen, säger Natalie och fortsätter.

– Jag försöker alltid slänga in lite finska i rollerna, och slängde även in lite finska i Arne Dahl då jag bad om att få göra det.

Vill spela en mamma

Natalies mamma, Lea Minnevik, har samlat på alla tidningsurklipp och artiklar som skrivits om henne, och har följt karriären noggrant.

– Hon har alltid haft, om inte huvudrollen så centrala roller, även om det är många kända skådespelare med, säger mamma Lea.

Men än finns en roll som Natalie inte fått spela.

– Jag skulle vilja spela rollen av en mamma, på grund av att jag inte själv är en mamma. Det intresserar mig att se om jag skulle kunna göra det övertygande.

Vägskäl i karriären

Hon har varit i filmer med legender som Bibbi Andersson, och drömmer om att få göra en roll med Robert Gustafsson. Men de senaste åren har inte skådespeleriet varit Natalies enda fokus.

– Jag har läst juridik och tog examen ett år sedan. Två månader efter det kom jag in på teaterhögskolan i Göteborg och jag är inne på min andra termin.

– Vet du vad du kommer välja att göra i framtiden?

– Utan tvekan så blir det skådespeleriet. Det är mitt drömyrke. Det är verkligen det, och jag trivs även bra med att frilansa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer