Hör Jasmine Aavaranta berätta hur viktigt det har varit att hitta sin sverigefinska identitet. Foto: Tomas Hallstan / SVT

Jasmine, 35, fann sin sverigefinska identitet som vuxen: ”Fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Personliga föremål, intervjuer, fotografier och ljudberättelser. Från och med lördag kan man ta del av den långa historia som de nationella minoriteterna har i Stockholm.

Stadsmuseet slår upp dörrarna till en ny utställning ”Vems är du?”  som handlar om berättelser som de fem nationella minoriteterna har i Stockholm. I utställningen får man ta del av funderingar kring identitet, sorg och samhörighet.

– Jag tror att många som inte har minoritetstillhörighet känner att man får den grundläggande kunskapen. Vi har märkt att många inte vet vilka de nationella minoriteterna är, säger Minja Hjorth, etnolog på Stadsmuseet.

Levde i förnekelse i flera år

Sverigefinska Jasmine Aavaranta som växte upp i Upplands Väsby är en av de 22 personer som intervjuats i utställningen. Hon fick inte gå i en finsk klass eller prata sitt modersmål som liten. Efter att ha levt i förnekelse i flera år har Jasmine i dag funnit sin sverigefinska identitet.

– Det känns fantastiskt att få komma hit och se att det är så många som har liknande erfarenheter, säger Jasmine Aavaranta och fortsätter:

– Jag är inte längre halv finsk eller halv svensk, utan båda samtidigt. Jag är sverigefinsk.

Utställningen har fri entré och pågår fram till slutet av augusti.

I klippet berättar Jasmine Aavaranta hur mycket det sverigefinska arvet betyder för henne i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.