Jokkmokks marknad digital i år. Foto: Svt

Jokkmokks marknad digital i år

Uppdaterad
Publicerad

Arrangörerna ville inte lägga ner årets marknad, som har anor från 1600-talet. Istället har besökarna möjlighet att delta digitalt istället.

Den anrika marknaden i Jokkmokk brukar locka 40-50 000 besökare från hela världen. I år genomförs den, som det mesta, på ett pandemianpassat sätt, digitalt på nätet. Den tre dagar långa marknaden som äger rum den första veckan i februari har varit som Jokkmokks nyår säger en av de boende där, som saknar vimlet, besökarna och aktiviteterna som marknaden normalt sätt för med sig.

Ville inte ställa in marknaden

Det var inte tal om från arrangörernas sida, att ställa in marknaden trots den pågående pandemin. De 400 år gamla anorna vägde tyngre, även om marknaden nu bara kan ses på nätet. Det kommer bland annat att bjudas på olika framträdanden från platsen i den digitala sändningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.