Jonas Gardell blir hedersdoktor vid Åbo akademi. Foto: TT

Jonas Gardell blir hedersdoktor vid Åbo Akademi

Publicerad

För sitt engagemang för sexuella minoriteter och särskilt för sitt sätt att kommunicera de här frågorna inom teologi och religionsvetenskap har Jonas Gardell blivit hedersdoktor vid Åbo Akademi.

Författaren och komikern Jonas Gardell blir hedersdoktor inom teologi och religionsvetenskap i Åbo Akademi, tillsammans med 13 andra hedersdoktorer i slutet av Maj.

Universitetet hedrar en person med ett hedersdoktorat antingen för personens gedigna vetenskapliga meriter eller för betydande insatser i samhället.

Väckt kritik

Han växte upp i en kristen familj, inom baptistkyrkan och har ofta berättat om hur hans mamma sa till honom att Gud alltid älskar och aldrig kommer att överge honom. Jonas har bibeln som sin största referenspunkt.

Han utnämndes i december 2007 till teologie hedersdoktor vid Lunds universitet, något som kritiserades av vissa teologer och två medlemmar av fakultetskollegiet.

Bland annat tyckte svenske biskopen Anders Arborelius att Gardell hade en snedvriden syn på den katolska kyrkan.

I hans egna författarskap har han framförallt ett fokus på marginaliserade människor i utanförskap, mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter.

Tredje gången gillt

Förutom Åbo Akademi och Lunds universitet är Jonas Gardell även hedersdoktor i Linköpings universitet inom medicin.

Åbo akademis motivation lyder som nedan:

– För sitt engagemang för sexuella minoriteter och särskilt för sitt sätt att kommunicera de här frågorna inom teologi och religionsvetenskap har Jonas Gardell blivit hedersdoktor vid Åbo Akademi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.