Karlstadsbo: ”Som om de har levt i en parallell värld”

Publicerad

Planen för att förändra Skutbergets friluftsområde i Karlstad har skapat starka reaktioner, då invånarna är skeptiska till en Mumindalsinspirerad tema park som finns med i planerna.

– Gärna välkommen Mumin. Men rör inte Skutberget,

Det säger Karlstadsbon Peter Sörensen som är starkt emot planerna att bygga en Muminvärld i det populära friluftsområdet Skutberget i Karlstad.

– Den tondövheten och den felbedömningen som politiken i det här avseendet har gjort. Är för mig och många Karlstadsbor fullkomligt förbluffande, fortsätter han.

Felaktig fakta

Per-Samuel Nisser (M) är kommunstyrelse ordförande i Karlstad. Han tror att Muminvärlden kommer att vara välkommet när all fakta finns ute.

– Det vi har sett speciellt är att det florerar väldigt mycket felaktig fakta. Okunskap som man bygger argument på, säger Per-Samuel och fortsätter.

– Vi har jobbat mycket från kommunens sida att försöka informera. Det handlar inte om att sälja marken till ett annat företag eller att stängsla in hela friluftsområdet. Det är många missuppfattningar som jag försöker räta ut.

Politisk majoritet

Det nästan 100 hektar stora Skutberget har i decennier varit ett friluftsområde för stadsborna. I kommunens nya utvecklingsplan reserveras cirka 20 procent för ett Muminland.

Per-Samuel Nisser vet att det finns två läger i frågan, men tycker att det finns tillräckligt med stöd för att sätta igång med planerna.

– Det finns några som tycker att det inte ska vara någon förändring alls i parken. En stor politisk majoritet tycker ändå att det här är värt att försöka pröva.

Prcessen förvirrar

Vd för Muminvärlden, Tommi Lohikoski, tror att de häftiga reaktionerna beror på otydlig information.

 – Jag tror starkt på att all fakta inte finns ute än. Kanske beror det på processens natur och karaktär.

– Enligt vår synpunkt så undersöker vi och kartlägger olika potentiella platser för parken. Där har Karlstad kommit längst med oss i förhandlingarna och planeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer