I klippet svarar avdelningschef Birgitta Thulén på hur kommunen ser på den finska förskolekön. Foto: SVT

Kommunen prioriterar inte finska förskolan: ”Minoritetslagen är inte överordnat”

Uppdaterad
Publicerad

De finska förskoleplatserna i Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning är fulla, trots att närmare tio barn står i kön till områdets finsktalande förskoleavdelning. Birgitta Thulén, som ansvarar för förskoleverksamheten säger att ökandet av platser kan ta något år. Enligt Skolverket ligger ansvaret för platsfördelningen hos kommunen.

En del av föräldrarna vars barn står i kö till den finska förskoleavdelningen i Vällingby har fått besked om att deras barn inte får plats på förskolan. Enligt minoritetslagen har en hemkommun som ingår i ett förvaltningsområde, skyldighet att erbjuda barnet plats i förskola där hela eller en väsentlig del av utbildningen bedrivs på finska, meänkieli eller samiska om barnets vårdnadshavare begär det.

– Vi följer de riktlinjer som förvaltningen har. Minoritetslagen är självklart viktig men vi har de andra riktlinjerna och minoritetslagen är inte överordnat, säger Birgitta Thulén, som ansvarar för förskoleverksamheten i Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Skolverket: ”Viktig rättighet”

Enligt Skolverket är det upp till kommunerna att utveckla ett strategiskt förhållningssätt kring hur man exempelvis kan arbeta med personalförsörjningen för att kunna erbjuda plats i förskola på finska. Något som Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning inte valt att prioritera i nuläget.

– Jag kommer att diskutera det med rektorerna och se om det finns någon som kan tänka sig att öppna en avdelning till. Vi har inte kommit så långt än, säger Thulén.

– Det är en viktig rättighet för barn att få gå i förskola och där få tala sitt nationella minoritetsspråk, säger Anna Medin, jurist på Skolverket.

De barn som inte får plats i den finska förskoleavdelningen i Vällingby erbjuds språkstöd i finska i de svenska kommunala förskolorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.