Landstingen får kritik för psykvården i en färsk rapport. Foto: SVT

Landstingen måste förbättra psykvården

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer landstingens gensvar på bristerna inom psykvården. Stockholms läns landsting svarar att de ska se över de brister som finns inom vården för minoritetsbefolkningar i länet.

I början av förra veckan släppte regeringen rapporten  om hur psykvården i landet fungerar. Utredningen visar på flera allvarliga brister för de hjälpsökande. Bland annat hamnar minoritetsbefolkningar i kläm och har svårt att få vård på det egna modersmålet. Det finns även för lite kunskap om hur vården ska bemöta t ex finska män, som mår sämre än genomsnittet bland majoritetsbefolkningen.

Självmordstankar bland samer är också betydligt vanligare än hos övriga svenskar. Dock är det ingen instans som tittat närmare på vad detta beror på.

Viktigt med vård på modersmålet

I utredningen framgår att möjligheten till psykiatrisk vård på det egna språket är viktig. Att detta möjliggörs är landstingens ansvar, menar rapportens samordnare Kerstin Evelius.

I Stockholms läns landsting kan inte ansvarig chef Maria Hägerstrand, ännu säga vad de planerar att förbättra och förändra.

Psykiatrisk behandling på nätet

Maria Hägerstrand förhåller sig positivt till möjligheten till minoritetsbefolkningar att få till exempel samtalsterapi via nätet, men tror också att det kan bli svårt att genomföra i praktiken, på de olika språken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.