Ida Karkiainen (S) i Haparanda vill se en förbättring från Skatteverkets håll när de gäller de finska gränspendlarna. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Långsam skattehantering försvårar för gränspendlare

Uppdaterad
Publicerad
Tornedalingarna ser inte gränsen mellan Sverige och Finland som något hinder; tvärtom bor och arbetar många av invånarna där på olika sidor av gränsen. Men skatteverkets långsamma hantering av inkomstbeskattningen medför att den pendlande delen av befolkningen kan bli dubbelbeskattad under flera månader.

Enligt den nordiska skatteöverenskommelsen, ska en pendlare betala skatt i det land som personen är bosatt i. De gränspendlare som är folkbokförda i Finland men arbetar i Sverige, ska skicka sin ansökan om att befrias från inkomstskatt i Sverige, till det svenska Skatteverket. Men hanteringstiden är lång och det kan dröja upp till tre månader innan Skatteverket fattar ett beslut.

Det här förorsakar stora problem för de som arbetar på andra sidan gränsen.

60 procent i dubbel beskattning

På grund av den långsamma byråkratin tvingas en finsk gränspendlare betala 60 procent i skatt innan beslutet om att ingen skatt ska betalas i Sverige, är taget.

En av de drabbade är Tuula Ajanki, vd för Tornedalsrådet, som sen i somras arbetar i Haparanda. Enligt reglerna ska hon alltså bara betala skatt på förvärvsinkomsten i Finland, där hon bor, men det dröjde tre månader innan hon blev nolltaxerad av Skatteverket i Sverige.

Ville skjuta upp löneutbetalningarna

Tuula Ajanki bad sin arbetsgivare Tornedalsrådet, som ska underlätta svensk-finskt arbete över gränsen, att vänta med löneutbetalningarna tills nolltaxeringen i Sverige godkänts. Fördröjningen av ärendet ställde till med stora problem för henne.

Arvo Björk från Hedenäset har gjort det omvända, han bor i Sverige men arbetar i Finland. Han fick sin nolltaxering i Finland godkänd på direkten under sitt besök hos det finska Skatteverket.

Hög belastning på Skatteverket

Marja-Riitta Halttu är sektionschef på Skatteverket i Haparanda och menar på att myndighetens hantering tar längre tid för att belastningen är högre på den svenska sidan. Det är fler finländare som kommer till Sverige för att jobba än omvänt.

Haparandas socialdemokratiske riksdagsledamot Ida Karkiainen vill se en snabb förbättring från Skatteverkets sida och att ärendena påskyndas. Hon vill också ha kontakt med finska gränspendlare för att se hur lång tid det tar för deras fall att hanteras av Skatteverket, för att kunna föra frågan vidare till riksdagens finansdepartement.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer