Ledarhunden Åzzy förstår både finska och svenska

Uppdaterad
Publicerad

Den sista onsdagen i april firas internationella ledarhundsdagen

Sirkka Husso från Stockholm fick sin första ledarhund år 2006, och hon berättar att hon sedan dess upplevt en frihet med hunden vid sin sida. Även i coronatider får hon dagligen frisk luft och motion med Åzzy.

När de är ute på stan, till exempel vid övergångsställen, använder hon svenska kommandon. 

– Men annars spelar språket inte så stor roll, utan hur man betonar orden, förklarar Sirkka.

Brist på ledarhundar

I Sverige finns ca 260 aktiva ledarhundar, och det råder brist på dem. Ca 40 hundar utbildas per år, varav de flesta labradorer, och vid 11 års ålder går ledarhundarna i pension.

Ny utmaning

Ledarhundarna möter dagligen många utmaningar, och de ska inte klappas eller på annat sätt störas, när de arbetar.

Synskadades riksförbund påminner även om en helt ny utmaning: ledarhundar förstår inte social distansering. Hundarna tänker inte på avstånd till andra så som människor gör, och de väjer undan bara för hinder.

Om man möter ett ledarhundsekipage i coronatider är det därför bäst att hålla tillräckligt avstånd själv, men samtidigt ge sig till känna eftersom ljud hjälper hundens ägare att veta var andra befinner sig i omgivningen.

Se videon där Åzzy och Sirkka Husso tar en promenad på Södermalm i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.