Många ville ta farväl av Koivisto också i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Minnesceremonin för den tidigare presidenten Mauno Koivisto hölls igår i Stockholm, samtidigt som presidenten begravdes i Helsingfors. Riddarholmskyrkans klockor ringde i en timme för att hedra presidenten.

På Kristihimmelfärdsdagen begravdes Finlands tidigare president Mauno Koivisto i Helsingfors. Samtidigt som begravningen ägde rum ringde Riddarholskyrkans klockor i Stockholm i en timme för att hedra den finska statsmannen.

Koivistos Serafimervapensköld bars från Västra valvet i Kungliga Slottet till Riddarholmskyrkan, eskorterad av trumslagare och grenadjärsstyrka ur Livgardet.

Skölden var sedan uppställd i Riddarholmskyrkan under själva klockringningen.

LÄS MER: Kungahuset hedrar president Koivisto.

Foto: YLE

Fredens händer

Samtidigt som klockorna ringde i Stockholm hölls den tidigare presidentens begravning i Helsingfors. Biskop emeritus Eero Huovinen lyfte fram president Koivistos händer som det centrala temat genom hela talet. Han beskrev presidentens händer som fredens händer.

Huovinen talade också i sitt tal om Koivistos plikttrogenhet och ansvarskänsla.

– När freden äntligen kom fick Mauno Koivistos händer nya uppdrag. Det var dags för ombyggandet av landet. Hamnarbetaren ville studera. Timmermannens händer blev en opinionsbildares och doktors händer. Händerna och tankarna arbetade i samspel, sade Huovinen.

Äktenskapet med Tellervo

Huovinen uppmärksammade också det långa äktenskapet med Tellervo Koivisto.

– Den djupa tillgivenheten, det ömsesidiga engagemanget och den uppskattande kärleken präglade livet i med och motgång, ända till döden, sade Huovinen.

Huovinen sade också att äktenskapet mellan paret Koivisto kan ha varit en förebild för många andra äktenskap i Finland.

Koivisto var Finlands nionde president under åren 1982 – 1994. Han avled den 12 maj vid 93 års ålder.

LÄS MER: Koivisto begravs på svenska och finska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.