Fotografen Marjukka Irni vill lyfta fram äldre HBTQ-personer

Uppdaterad
Publicerad

På 1960- och 70-talen flyttade många HBTQ-personer från Finland till Sverige och särskilt Stockholm för att kunna leva öppnare och friare liv. Ett exempel på en grupp människor som får alldeles för lite uppmärksamhet, anser fotografen Marjukka Irni. Under Europride finns hennes fotografier utställda på Stadsbiblioteket i Göteborg.

Marjukka Irni är en fotograf och bildterapeut från Åbo. För ett par år sedan inledde hon sitt fotoprojekt Kaikki sateenkaaren värit näkyväksi  (”Fram med alla  regnbågens färger”). Syftet är att lyfta fram människor från sexuella minoriteter som är över femtio år.

En osynlig grupp

– Jag upplever att äldre människor överlag inte uppmärksammas tillräckligt, åtminstone inte i Finland. De syns inte i media eller bildkultur i samma utsträckning som unga, säger Marjukka.

På utställningen i Göteborg har Marjukka valt ut tio bilder, sammanlagt har hon gjort ett trettiotal porträtt. De medverkande har själva varit med och utformat bilderna. Fem av de porträtterade är från Finland och fem är från Sverige.

Sexualflyktingarna från Finland

– Min ursprungliga tanke var att hitta de så kallade seksuaalipakolaiset, sexualflyktingarna – finländare som under 1960- och 70-talen flyttade till Stockholm, där det var mycket lättare att leva öppet än i Finland på den tiden, berättar Marjukka.

Marjukka fick bara tag i två personer ur just den gruppen, men i Stockholm upptäckte hon Regnbågens seniorboende, Europas första seniorboende för homo-, bi- och transsexuella. Där fann hon ytterligare medverkande till sitt fotoprojekt.

Ett terapeutiskt tillvägagångssätt

– Jag är ju även utbildad till bildterapeut, så varje fotosession föregicks av samtal och gruppterapi. De medverkande fick skriva och fundera kring sin jagbild, sin identitet. Hela processen har tagit ett halvår, varje bild är noga uttänkt vad gäller innehåll och komposition, förklarar Marjukka.

Europrides officiella konstutställning pågår på Stadsbiblioteket i Göteborg till och med söndag 19 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.